Новини
15 Липня 2021
650

Верховна Рада планує оновити корпоративне управління держпідприємствами

Ухвалений Закон розширює повноваження наглядових рад

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила за основу проєкт Закону №5593-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава”, повідомляє пресслужба ВРУ.

Закон розширює повноваження наглядових рад за твердженням стратегічних планів розвитку й річних фінансових та інвестиційних планів.

Передбачені щорічні незалежні аудиторські перевірки фінансової звітності, оплати праці та винагороди керівникам ДП; призначення і звільнення з посад керівників господарських структур.

На наглядові ради для всіх без винятку державних компаній покладають відповідальність за утвердження фінпланів.

Призначення і звільнення керівника держкомпаній віднесли до виключної компетенції наглядової ради. Планується, що уряд буде погоджувати рішення наглядової ради про призначення і звільнення з посад керівників державних господарських об’єднань, підприємств, господарських товариств, функції з управління якими воно здійснює.

Дивіденди буде стверджувати суб’єкт управління на підставі пропозиції наглядової ради, наданої на основі державної дивідендної політики.

Винагорода наглядової ради та виконавчого органу відбуватиметься відповідно до політики про винагороду. А політику винагороди керівників державних компаній буде стверджувати КМУ.

Кабінет міністрів уповноважують визначати порядок оцінки роботи наглядових рад держкомпаній.

Як писали раніше Investory News, в Україні можуть з’явитися два фонди з частками великих держпідприємств для ІРО. Очікуваний ефект від їх запуску перевищує 1% ВВП.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram