Новини
18 Грудня 2019
676

Верховна Рада: Депутатську недоторканність скасовано остаточно

Відкривати кримінальну справу проти народного депутата матиме право лише генпрокурор

Верховна рада України схвалила в другому читанні законопроєкт №2237 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону “Про внесення змін до статті 80 Конституції України про недоторканність народних депутатів України”, про це йдеться у повідомленні на сайті ВР.

Контекст. За закон проголосував 291 народний депутат. З основного:

– тільки генеральний прокурор (особа, яка виконує обов’язки генпрокурора) може вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, які свідчитимуть про вчинення кримінального злочину нардепом;

– здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, яке було вчинено нардепом, забороняється доручати іншим органам досудового розслідування, крім Національного антикорупційного бюро України та центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Інші деталі:

– клопотання щодо дозволу на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також щодо застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, які відповідно до закону обмежують права і свободи парламентарія, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, повинні бути узгоджені генпрокурором або особою, яка виконує його обов’язки;

– розгляд таких клопотань, крім застосування негласних слідчих (розшукових) дій, здійснюється слідчим суддею, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних процесах за злочинами, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду – слідчим суддею ВАКС.

“Такі клопотання розглядаються з обов’язковою участю нардепа. Слідчий суддя зобов’язаний завчасно повідомити депутата Ради про розгляд зазначеного клопотання, крім клопотання про застосування негласних слідчих (розшукових) дій або обшуку”, – зазначається у документі.

Додається, якщо народний депутат без поважної причини не з’явився на судове засідання або не повідомив про причини своєї відсутності, таке клопотання може розглядатися без його участі.

Про затримання. Без дозволу слідчого судді, винесеного на підставі клопотання, узгодженого генпрокурором, дозволяється затримання нардепа тільки в разі, якщо останнього застали під час скоєння або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, пов’язаного із застосуванням насильства, або що став причиною загибелі людини.

Дії органів під час затримання. У документі зазначається, що орган або посадові особи, які затримали народного депутата та повідомили йому про підозру або застосували до нього запобіжний захід, або вчинили інші слідчі дії (крім обшуку та негласних слідчих (розшукових) дій), зобов’язані негайно, але не пізніше 24 годин з моменту вчинення таких дій, повідомити про це голові Верховної Ради.

“При цьому, якщо був затриманий спікер Ради, правоохоронці зобов’язані негайно, але не пізніше 24 годин з моменту вчинення таких дій, повідомити про це першому заступнику голови ВР”, – зазначається в законопроєкті.

Про юрвідповідальність нардепів. Згідно із законом, парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді та її органах, а також при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Додатково. Зазначається, що особливості початку досудового розслідування щодо нардепа, повідомлення про підозру, затримання, обрання щодо нього запобіжного заходу, проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій визначаються КПК.

Нагадаємо, перше урочисте засідання Верховної Ради IX скликання, відбулося 29 серпня 2019 року. На засіданні були присутні чинний президент України Володимир Зеленський, а також президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram