Новини
20 Травня 2020
1 020

Венесуела вимагає у Банку Англії повернути золото на $1 мільярд

Кошти від продажу золотих злитків повинні піти на боротьбу з коронавірусом

Лідер Венесуели Ніколас Мадуро

Центральний банк Венесуели подав до суду проти Банку Англії, з вимогою повернути золоті злитки вартістю понад $1 млрд, що там зберігаються, повідомляє Reuters з посиланням на документи суду.

У позові, поданому до комерційного суду Лондона, датованому 14 травня, говориться, що влада Венесуели має намір направити отримані кошти до фондів програми розвитку ООН, які допоможуть країні в боротьбі з поширенням коронавірусу COVID-19.

“Кошти від продажу злитків повинні піти на закупівлю медичного обладнання, ліків та продовольства для жителів Венесуели”, – зазначається у документах.

Як розповів виданню лондонський юрист Сарош Зайвалла, що представляє інтереси ЦБ Венесуели, зволікання зі сторони Банку Англії серйозно перешкоджають зусиллям Венесуели й ООН у боротьбі з COVID-19 у країні. “ЦБ Венесуели не відповів на запит Reuters”, – йдеться у повідомленні.

У січні Bloomberg, посилаючись на джерела, повідомляв, що Банк Англії відмовився видати Венесуелі 1,2 млрд  золота злитками. “Один зі співрозмовників агентства заявив, що це рішення було прийнято після того, як глава Держдепу США Майк Помпео і радник американського президента з національної безпеки Джон Болтон чинили тиск на британську владу з метою перекрити доступ венесуельському лідерові Ніколасу Мадуро до його активів за кордоном. Пізніше сам Мадуро зазначав, що в Банку Англії зберігається 80 тонн золота, які належать владі Венесуели”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Reuters, у квітні Каракас не зміг домогтися того, щоб Банк Англії відповів на запит щодо продажу частини венесуельських злитків для передачі отриманих коштів до фондів програми розвитку ООН, що могло б допомогти Венесуелі у боротьбі з коронавірусом.

Раніше Investory News писали,  що у Венесуелі, країні, якою керує соціалістичний уряд Ніколаса Мадуро, фактично відбувалася доларизація економіки. Через гіперінфляцію американська валюта стала єдиним засобом платежу в країні.

Тим часом у середині квітня ціни на золото перевищили максимум за останні сім років. Так, вартість червневого ф’ючерсу на золото на біржі Comex виросла на 0,5%, до $1768,9 за унцію. Максимальне значення протягом торгової сесії склало $1785 за унцію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram