Новини
28 Березня 2019
889

Венесуела переходить на розрахунки у американських доларах

Фінансова криза та гіперінфляція призвела до зникнення у повсякденному обіході місцевого болівару

У Венесуелі спостерігається парадоксальна ситуація. У країні, якою керує соціалістичний уряд Ніколаса Мадуро, фактично відбувається доларизація економіки. Через гіперінфляцію американська валюта стала єдиним засобом платежу в країні.

Але це ще більше підсилює нерівність в Венесуелі. Тим венесуельцям, що отримують грошові перекази з-за кордону, легше пережити економічну кризу, тоді як інші стають ще біднішими.

Економіка Венесуели скоротилася у два рази з тих пір, як Мадуро зайняв пост президента у 2013 році. Частково це пов’язано з падінням цін на нафту та зменшенням її видобутку в країні. Але в значній мірі – з націоналізацією підприємств та проведенням соціалістичної політики. Уряд намагався вирішити проблеми, друкуючи все більше банкнот, але його спроби контролювати ціни та валютний курс (зараз в країні кілька офіційних та курс чорного ринку), а також торговий дефіцит привели до гіперінфляції. У результаті, за даними ООН, за останні три роки країну покинули 3,4 млн громадян, або більше 10% населення. Але вони підтримують родичів, надсилаючи долари з-за кордону.

За даними The Wall Street Journal, понад чверті населення Венесуели (близько 8 млн громадян) використовують американський долар для оплати повсякденних витрат у зв’язку з гіперінфляцією. За свідченням місцевих жителів, супермаркети приймають тільки готівку або долари. При цьому вони не завжди дають здачу: якщо покупець приходить з купюрою у $50, то, ймовірно, йому доведеться витратити всю суму.

Обсяги грошових переказів до Венесуели виросли після того, як влітку 2018 року в країні відбулася лібералізація валютного контролю. Так, якщо в 2018 році обсяги переказів становили $1,9 млрд, то у 2019-му вже 4 млрд. За оцінкою The Wall Street Journal, ще $1,5 млрд венесуельці можуть зняти зі своїх зарубіжних рахунків.

Раніше Investory News повідомляли, що Венесуела у 2019 р. скоротила видобуток та експорт нафти майже на 30%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram