Новини
11 Вересня 2020
1 171

Велика Британія та Японія уклали угоду про вільну торгівлю

Тарифи будуть скасовані на 99% британського експорту в Японію

Велика Британія та Японія досягли угоди про вільну торгівлю, що стало першою великою торговою угодою Сполученого Королівства після виходу країни з Євросоюзу. Про це йдеться в поширеному в п’ятницю повідомленні британського міністерства зовнішньої торгівлі.

“Велика Британія домоглася угоди про вільну торгівлю з Японією, що стало першою великою торговою угодою Великої Британії як незалежної торгової країни та збільшить оборот з Японією приблизно на £15,2 млрд (близько $20 млрд)”, — наголошується у комюніке. Так, тарифи будуть скасовані на 99% найменувань британського експорту в Японію.

Підкреслюється, що принципова домовленість про укладення угоди була досягнута у п’ятницю під час розмови по відеозв’язку між британським міністром зовнішньої торгівлі Елізабет Трас і міністром закордонних справ Японії Тосиміцу Мотегі.

“Це історичний момент для Великої Британії та Японії, оскільки це наша перша велика торговельна угода після Brexit. Угода, яку ми заключили, зробивши це в рекордно короткі терміни та в складних обставинах, виходить далеко за рамки існуючої угоди з ЄС, оскільки вона забезпечує британському бізнесу нові переваги в тих галузях виробництва, де ми сильні — в обробній промисловості, виробництві харчових продуктів і напоїв, у високотехнологічній сфері”, — наводяться в комюніке слова Трас.

Переговори Токіо і Лондона почалися 9 червня. У серпні Мотегі відвідав Лондон з офіційним візитом, в ході якого зустрівся з Трас.

Як раніше підкреслювало британське міністерство зовнішньої торгівлі, основою для угоди повинна стати існуюча домовленість від 2018 р. між Японією та Євросоюзом, членом якого Велика Британія була до 1 лютого. При цьому сторони заявили про рішучість поліпшити нинішню угоду, гарантувавши додаткові взаємні переваги в окремих областях, наприклад в електронній торгівлі.

За даними британської сторони, обсяг торгівлі між двома країнами склав у 2019 р. £31,6 млрд ($41 млрд).

Нагадаємо, влада Великої Британії заплатила найбільшим консалтинговим компаніям країни понад £100 млн ($133,46 млн) за консультації зі здійснення заходів, необхідних в умовах пандемії коронавірусу.

Як відомо, кар’єр відкритого типу Bradley Mine, остання шахта в Англії, закриється після провалу планів з розширення. Шахта пропрацювала близько 200 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram