Новини
15 Серпня 2019
1 205

Велика батарейка: Energy Vault отримав $110 млн на розвиток відновлюваної енергії

Стартап розробив систему зберігання енергії, яка має місткість від 20 до 80 МВт-год

Фото: Energy Vault

Швейцарський стартап Energy Vault отримав $110 млн з фонду SoftBank Vision Fund, повідомляє Reuters.

Energy Vault – система, яка складається з гігантських кранів і бетонних блоків та дозволяє зберігати електроенергію не гірше як установка PowerPack від Tesla, але при цьому набагато дешевше.

Принцип роботи незвичайної установки полягає в наступному. Щоб накопичити енергію, гігантські крани споруджують з 35-тонних бетонних блоків величезні вежі, а для того, щоб енергію витягти, захоплюють блоки з побудованої конструкції й “кидають” їх на Землю. Під час вільного падіння генератор, до якого кріпиться блок, повертає в енергосистему витрачену на його підйом електрику. Згідно з розрахунками стартапу, таким чином можна зберігати від 10 МВт до 35 МВт енергії.

Всупереч тому, що система на перший погляд виглядає дещо примітивно, сховища Energy Vault, по суті, засновані на принципі гідроелектростанцій, які накопичують воду у не піковий час, а потім різко спускають її, генеруючи величезну кількість електроенергії.

За словами інженерів, ефективність системи Energy Vault складає 85% (для порівняння, ефективність літій-іонних батарей – 90%), а її вартість на 50% нижче вартості конкурентних рішень. При цьому робота установки не вимагає втручання людини – кранами управляє спеціальне програмне забезпечення.

Як зазначають інженери, одна з основних переваг технології від Energy Vault полягає в тому то, що для її використання не потрібно будувати греблі, забруднювати навколишнє середовище, її можна встановлювати в будь-якому місці. Крім цього, бетонні блоки, на відміну від літій-іонних батарей, як сховище енергії не схильні до деградації, оскільки життєздатність установки Energy Vault заявлена ​​на рівні 30 років. Крім того, інженери пропонують створювати блоки з будівельних відходів, що ще більше знижує вплив на природу.

Інвестиції в Energy Vault є лише одним з показників величезного ринку, який очікують інвестори, оскільки енергетичні компанії витрачають мільярди на поновлювані джерела енергії та зберігання.

Як повідомляє видання, наприклад, ScottishPower, комунальне підприємство в Великобританії, зобов’язується витратити $7,2 млрд на відновлювану енергію, модернізацію енергосистем і технології зберігання між 2018 і 2022 рр.

На думку розробників новинки, технологія зберігання Energy Vault може добре показати себе насамперед у віддалений районах. У регіонах, де потрібне масштабніше сховище існують рішення на кшталт Megapack від Tesla.

Ілюстративне фото Tesla – установка Megapack

Megapack поставляється в повністю зібраному вигляді – включаючи акумуляторні модулі, двонапрямні інвертори, систему управління температурним режимом, переривник змінного струму й органи управління – і може зберігати до 3 МВт-год енергії з потужністю інвертора 1,5 МВт.

Система зберігання Energy Vault призначена для набагато більшої місткості зберігання. За словами Піконі, кожна вежа може зберігати від 20 до 80 МВт-год за ціною 6 центів за кВт-год (в перерахунку на рівень витрат).

Одне з місць розташування компанія поки бачить в країнах Африки на південь від Сахари або пустельні райони.

Підтримка технології Energy Vault об’єднує інвесторів, включаючи Neotribe Ventures, Cemex Ventures, Idealab і SoftBank.

Нагадаємо, Tesla запустила новий продукт – комплекс батарей для зберігання енергії під назвою Megapack. Він призначений для використання на електростанціях. Один контейнер установки Megapack місткістю до 3 МВт/год в 14 разів більше Powerpack (210 КВт/год).

Як відомо, квартальний операційний прибуток японської компанії SoftBank Group Corp ріс внаслідок різкого збільшення прибутку від інвестицій у Vision Fund на $100 млрд. Результати діяльності групи постійно змінюються в залежності від того, як засновник і генеральний директор компанії SoftBank Масайосі Сон зміщує акценти з передбачуваних доходів телекомунікаційних компаній через свої фонди на швидкозростаючі стартапи.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram