Новини
22 Вересня 2020
1 167

Велика афера: Власника польського Idea Bank звинувачують у створенні фінансової піраміди

За ствердженнями прокуратури Лешек Чарнецькі сприяв продажу акцій GetBack через Idea Bank

Міністерство юстиції Польщі подало клопотання про арешт мажоритарного власника та голови наглядової ради польського Idea Bank Лешека Чарнецького, який підозрюється в шахрайстві, пов’язаному з фінансовою пірамідою GetBack. За даними польського антимонопольного управління, у березні 2016 року Idea Bank продавав своїм клієнтам облігації GetBack, через що вони зазнали величезних збитків, повідомляє Reuters із посиланням на заяву глави польського Мін’юсту Збігнєва Жьобро.

За його словами, якщо суд вирішить затримати Чарнецького, Польща видасть міжнародний ордер на його арешт, оскільки він знаходиться за кордоном. “Злочин, в якому звинувачується власник Idea Bank, може бути покарано 15 роками позбавлення волі”, – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі вважають, що Чарнецкі особисто сприяв продажу акцій піраміди GetBack через Idea Bank і має понести за це відповідальність. “Пресслужба суду Варшави заявила, що розгляне це клопотання у жовтні 2020 року”, – зазначає видання.

Своєю чергою Idea Bank хоче, щоб усі питання, пов’язані з GetBack і його фінансовими інструментами, були проаналізовані та пояснені. “Ідея Банк працює без збоїв. Ми залишаємося на зв’язку з контролюючими органами”, – заявили в банку.

GetBack – польська колекторська компанія, яка купувала портфелі боргів і займалася стягненням заборгованостей у 2012-2018 роках. У 2017 році вона вийшла на Варшавську біржу та почала продаж акцій.

Уже у 2018 році GetBack зіткнулася з проблемами, коли придбала великі портфелі проблемних боргів за вищими цінами, ніж конкуренти, фінансуючи їх за рахунок випусків короткострокових облігацій.

Того ж року компанія оголосила про банкрутство. “Суд порушив прискорену процедуру реструктуризації GetBack, а регулятор фінансового ринку направив в прокуратуру повідомлення про правопорушення відносно діяльності компанії”, – йдеться у повідомленні.

З’ясувалося, що власники GetBack підробляли фінансову звітність і виводили кошти. Понад 9 тисяч поляків купили облігації компанії, але не отримали інвестовані кошти назад. Загальний збиток від махінації оцінюється у 2,5 млрд злотих ($675 млн). Діяльність компанії вважається однією з найбільших афер у Польщі за останні роки.

Нагадаємо, наприкінці серпня СБУ викрила фінансову піраміду В2В Jewelry. 600 тисяч громадян вклали туди близько $250 мільйонів.

Про найбільші махінації, що пов’язані з грошима можна прочитати в матеріалі Investory News “Спіймай, якщо зможеш: Вражаючі фінансові афери”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram