Новини
30 Червня 2022
384

Ведуться переговори щодо дозволу росії возити підсанкційні товари до Калінінграда через Литву

ЄС шукає компроміс з балтійською країною

Транспортування російських підсанкційних товарів через Литву до російського ексклава Калінінград може відновитися протягом кількох днів, оскільки європейські офіційні особи прагнуть компромісної угоди з балтійською державою, щоб розрядити скандал з москвою, повідомляє Reuters.

Калінінград, який межує з країнами ЄС і залежить від залізниць та автомобільних доріг, що проходять через Литву, був відрізаний від деяких вантажних поставок з материкової частини росії з 17 червня у зв’язку з санкціями Брюсселя.

Згідно з даними агентства, європейські офіційні особи ведуть переговори щодо звільнення території від санкцій. Угода може бути досягнута на початку липня, якщо член ЄС Литва зніме застереження. Переговори підтримує Німеччина.

Литва побоюється, що якщо традиційний маршрут для російських товарів до Калінінграда не буде відновлений, москва може використати військову силу, щоб прокласти сухопутний коридор через литовську територію.

Німецькі військові дислоковані в Литві також можуть бути втягнуті в конфронтацію разом зі своїми союзниками по НАТО.

“Ми повинні дивитися правді в очі”, — сказала агентству людина, яка безпосередньо знайома з дискусіями в ЄС, назвавши Калінінград “священною” для москви.

“У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс”, — сказав він, визнавши, що кінцевий результат може здатися несправедливим.

Представник Міністерства закордонних справ Литви заявив, що продовжить консультації з Європейською комісією щодо застосування санкцій.

“Санкції повинні застосовуватися, і будь-які ухвалені рішення не повинні підривати довіру та ефективність санкційної політики ЄС”, — зазначив представник МЗС Литви.

Одне з джерел, безпосередньо обізнаних у цьому питанні, сказало, що компромісну угоду буде знайдено до 10 липня, друге сказало, що про це може бути оголошено наступного тижня.

За словами одного з цих людей, один із компромісів може передбачати звільнення від санкцій ЄС руху вантажів між росією та Калінінградом на тій підставі, що це не вважається нормальною міжнародною торгівлею, оскільки ексклав є частиною росії.

Ця поступка може бути зроблена лише за умови, що санкціоновані вантажі будуть використовуватися в Калінінграді, а не експортуватися через його порт, де базується Балтійський флот рф.

Інша людина сказала, що гуманітарні підстави можуть бути використані для звільнення області Калінінграда від санкцій. Однак він додав, що Литва має серйозні сумніви щодо того, що можна розглядати як поступку москві.

18 червня Литва обмежила транзит вантажів залізницею до Калінінграда з інших регіонів росії та назад. Заборона поширюється на товари, що потрапили під санкції Євросоюзу. Це приблизно половина вантажів, що йдуть з росії до Калінінградського ексклава. У списку — алкоголь, сигарети, меблі, побутова техніка, будівельні матеріали тощо.

рф почала загрожувати Литві заходами у відповідь.

Нагадаємо, що США підвищили мита на низку російських товарів до 35%. Йдеться про товари, які раніше не були заборонені санкціями.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram