Новини
16 Жовтня 2019
795

Вдало наторгували: Світові банки заробили $1 мільярд на іпотечних облігаціях США

Це вдалося завдяки переходу на більш м’яку політику відсоткових ставок ФРС

У першій половині 2019 року світовим банкам вдалося заробити $1 млрд від торгівлі державними іпотечними цінними паперами США. Це у 5 разів більше, ніж минулого року, повідомляє Reuters.

І додає, що такий вид інвестицій став найбільш швидкорослим джерелом доходів в інвестиційно-банківській сфері.

Зазначається, що попит інвесторів на іпотечні кредити, що видавалися такими агентствами як Fannie Mae, Ginnie Mae і Freddie Mac, був спричинений переходом цього року на більш м’яку політику відсоткових ставок Федеральної резервної системи США.

Банки, які торгують такими цінними паперами, отримали прибуток від їх утримання (оскільки папери дорожчали в ціні) так і від збільшення комісійних за торгівлю ними.

Бум в трейдингу настав трохи пізніше, ніж через десять років після світової фінансової кризи. Й частково був викликаний падінням вартості більш ризикованих облігацій, пов’язаних з кредитами на житло в США, які банки оформляли й продавали інвесторам. «

“Іпотечні цінні папери вважаються безпечнішими та якіснішими, ніж субстандартні облігації, які посіяли насіння так званої субстандартної іпотечної кризи у 2007 році”, – йдеться у повідомленні.

Видання пише, що у першому півріччі 2018 року доходи банків від житлових іпотечних цінних паперів (RMBS) склали всього $200 млн, у порівнянні з $1 млрд доларів цього року.

За словами одного зі співбесідників Reuters, цього року “це найбільш швидкозрослий продукт серед ринків”. Серед “переможців”: JP Morgan, Citi, Goldman Sachs й Morgan Stanley.

За даними SIFMA, середньодобові обсяги торгів паперами у 2019 році зросли до $251 млрд, що на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

За інформацією видання, один із найбільших інвестиційних банків світу – JP Morgan у 2019 році скоріш за все отримав до $500 млн від торгівлі іпотечними цінними паперами. У JPMorgan відмовилися від коментарів.

До речі, американці вдало заробляють не тільки на іпотечних облігаціях, а ще й на акціях компаній-банкрутів. Про те, у чому їх секрет, можна прочитати в матеріалі Investory News “Хто і навіщо інвестує в акції компаній-банкрутів”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram