Новини
5 Липня 2021
771

Вдалий тиждень: Банки Уолл-стріт заробили понад $650 мільйонів на IPO

Це були найжвавіші сім днів на ринку за останні 17 років

Минулий тиждень став найбільш напруженим для американського фондового ринку за кількістю виходів компаній на біржу з 2004 року. Банки Уолл-стріт заробили понад $650 млн комісійних зборів і прибутку на акціях, повідомляє CNBC.

У загальному 14 компаній залучили не менше ніж $100 млн кожна в ході IPO минулого тижня на Nasdaq і Нью-Йоркській фондовій біржі. Це найжвавіший тиждень IPO за останні 17 років.

Андеррайтери отримали близько $400 млн гонорарів за допомогу у проведенні IPO. Ще $259 млн виручки вони зможуть отримати, використовуючи свої опціони на покупку розміщених акцій зі знижкою IPO.

“Темпи розміщення акцій підкреслюють попит на компанії, що зростають та показують, що IPO залишається найкращим шляхом виходу на ринок, попри збільшення та прямі лістинги, які проводяться без андеррайтерів і мають набагато нижчі консультаційні збори”, — йдеться у повідомленні.

Під час IPO минулого тижня андеррайтингові збори варіювалися від 2% від загальної суми залучених коштів (у випадку з китайським сервісом замовлення таксі Didi) до 7% для невеликих угод (пропозиції медичних компаній CVRx, Aerovate Therapeutics, Acumen Pharmaceuticals).

Goldman Sachs і Morgan Stanley, як зазвичай, отримали найвищі комісійні доходи, виступаючи  як ведучі менеджери для IPO Didi та постачальника програмного забезпечення для кібербезпеки SentinelOne — двох найбільших IPO тижня.

Morgan Stanley і JPMorgan Chase були провідними андеррайтерами в IPO турецького онлайн-ритейлера D-Market Electronic Service & Trading, сайту юридичних послуг LegalZoom і мережі кав’ярень-кондитерських Krispy Kreme, які були третьою, четвертою та п’ятою за величиною пропозиціями тижня відповідно.

На додаток до консультаційних зборів андеррайтери також заробляють гроші на IPO, отримуючи опціон на покупку акцій за ціною пропозиції, щоб вони могли отримати вигоду під час зростання цін на папери. Не всі пропозиції минулого тижня мали великі початкові ралі, але всі вони привели до прибутку для банків, які були в змозі отримати акції зі знижкою. “Так, зростання акцій Didi в перші три дні торгів на 11% означає, що андеррайтери збільшать свої опціони на $66 млн”, — зазначає видання.

Прибуток від паперів SentinelOne склав $46 млн після того, як її акції підскочили в ціні на 27%. Маркетплейс промислових запчастин Xometry піднявся на 58% за три дні, забезпечивши потенційний прибуток обсягом $26 млн, водночас як компанія з безпеки аеропортів CLEAR збільшила прибуток на $34 млн після стрибка акцій на 53%.

Для Morgan Stanley і JPMorgan рекордне розміщення настало через тиждень після того, як ці два банки лідирували на IPO для медичної технологічної компанії Doximity і постачальника хмарного програмного забезпечення Confluent. “Ці компанії заплатили сукупні гонорари андерайтерам обсягом $74,7 млн, а угода Doximity включала розподіл акцій, який приніс прибуток обсягом $83 млн”, — йдеться у повідомленні.

Confluent відмовився видати андерайтерам опціон на покупку паперів за ціною IPO. Компанія підкреслила потенційну значущіть цього рішення у розділі “фактори ризику” свого проспекту цінних паперів.

Генеральний директор Doximity Джефф Тангні зазначив CNBC, що, хоча IPO було правильним вибором для його компанії, він радий бачити зростання прямих лістингів і компаній спеціального призначення (SPAC) як альтернативу, тому що конкуренція знижує витрати.

Doximity заплатила комісію обсягом 5,5% від обсягу пропозиції, що приблизно відповідає середньому показнику цього року, але нижче верхньої ставки в 7%. “Це поліпшило економіку для нас. Банки беруть менше, а роблять більше, і це добре”, — наголосив він.

Нагадаємо, наприкінці червня китайський Uber у ході IPO залучив понад $4 млрд.

Раніше Investory News писали, що обсяги IPO в США б’ють рекорди — початкові публічні розміщення у червні залучили $171 млрд, перевищивши рекордні $168 млрд за весь 2020 рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram