Новини
5 Вересня 2022
394

Вдала заміна: Ліз Трасс стане новим прем’єр-міністром Великої Британії

Пять фактів про нового прем’єра

Фото: PA Images/Alamy Images

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс обрана новим лідером правлячої Консервативної партії. Вона замінить Бориса Джонсона на посту прем’єр-міністра Великої Британії.

Переможця виборів оголосили в Центрі королеви Єлизавети II у Вестмінстері.

У шостому турі голосування Трасс отримала підтримку 81 326 членів Консервативної партії. За її суперника, колишнього очільника Міністерства фінансів Ріші Сунака, проголосували 60 399 чоловік.

Ліз Трасс в уряді Джонсона була міністром закордонних справ.

Найближчим часом Джонсон повинен доповісти королеві про свою відставку з поста прем’єра і представити Трасс як свою спадкоємицю. Після офіційної зустрічі у вівторок 6 вересня з королевою Трасс формально стане прем’єр-міністром.

Хто така Ліз Трасс та яке її ставлення до України? 5 фактів про нового прем’єр-міністра Великої Британії:

• Пообіцяла Україні потужну підтримку та дружбу: “Як прем’єр-міністр я буду найбільшим другом України, піду шляхом Бориса Джонсона”.

• Не любила росіян, коли це ще не було мейнстрімом. Ще до повномасштабної війни Трасс відверто говорила росіянам про санкції, а світові говорила про загрози з боку москви.

• Очолювала 5 різних міністерств: МЗС, міністерство з прав жінок, міністерство зовнішньої торгівлі, міністерство юстиції, міністерство довкілля, продовольства та сільського господарства.

• Не проти, щоб британці воювали в Україні проти росії. “Абсолютно підтримую”, — сказала вона про ініціативу окремих британців як добровольців для підтримки ЗСУ.

• Озвучила найгучнішу промову серед усіх західних лідерів. Заявила про повернення геополітики, про безпорадність “архітектури, яка була покликана гарантувати мир і процвітання”. А ще сказала, що війна в Україні — “це наша війна”.

Як писали раніше Investory News, Ліз Трасс вважає небезпечними спроби “утихомирити” російського лідера: “Російську агресію не можна утихомирити. На неї необхідно відповідати силою”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram