Новини
2 Серпня 2022
512

Вчені створили ШІ-сомельє

Він визначає градус та сорт вина з точністю 95%

Вчені з Національного інституту стандартів та технологій США спільно з колегами з Мерілендського університету розробили “залізо” для штучного інтелекту, яке споживає мало енергії та може віртуально дегустувати вино. Дослідження опубліковано у науковому журналі APS physics.

Коли людина куштує нове вино, нейронні мережі в мозку обробляють дані, отримані за кожного ковтка, пояснюють вчені. Синапси, або місце контакту між двома нейронами, спрацьовують зважуючи важливість всіх даних. Оцінюються кислотність, фруктовість та гіркота, після чого інформація передається наступному шару нейронів у мережі. З надходженням інформації мозок аналізує сорт вина.

Вчені хочуть розробити ШІ, який так само глибоко оброблятиме дані. Поточні версії нейромереж у багатьох завданнях наздогнали людський мозок, але існує проблема споживання енергії для виконання таких завдань. Мозок здійснює розрахунки, споживаючи приблизно 20 ватів енергії. На обслуговування системи ШІ потрібно у тисячі разів більше. Тому американські вчені зосередилися на створенні нейронної мережі з підвищеною ефективністю.

Як і у звичайного комп’ютера, у ШІ є програмне забезпечення та фізичні апаратні схеми, в які вбудовують кремнієві чіпи. Саме вони й споживають багато енергії. Наприклад, щоб навчити один сучасний комерційний процесор, доведеться витратити 190 МВт*год електроенергії.

Скоротити витрати вчені пропонують за допомогою нового пристрою — магнітного тунельного переходу (MTJ). MTJ вимагає в три-п’ять разів менше енергії, ніж традиційні аналоги. Крім цього, MTJ працює швидше та виконує обчислення та зберігає дані в одному місці.

Команда створила для нейромережі апаратну частину з MTJ. Щоб навчити її, використовувалися дані про 148 сортів вина, виготовлених із трьох видів винограду.

Кожне віртуальне вино мало 13 характеристик, які потрібно було врахувати, до них увійшли градус алкоголю, колір, лужність та кількість магнію. Кожна характеристика мала значення від 0 до 1, яке мережа враховувала, щоб розрізняти вина.

Щоб протестувати ШІ, вчені створили набір даних із 30 невідомих вин. Система визначила їх із точністю 95,3%. Автори підкреслюють, що вони не прагнули створити ШІ-сомельє, вони хотіли показати, що масив пристроїв MTJ можна масштабувати та використовувати для створення нових нейромереж.

Нагадаємо, що у Китаї штучний інтелект читає думки. Cистему розробили спеціально для перевірки лояльності членів Компартії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram