Новини
13 Грудня 2022
578

Вчені досягли 120% виходу енергії під час термоядерного синтезу

Міністерство енергетики США готується зробити заяву, проте дані ще перевіряються

Вчені Федеральної Ліверморської Національної лабораторії Лоуренса у Каліфорнії здійснили прорив у пошуках енергії з нульовим викидом вуглецю, вперше досягши чистого приросту енергії у реакції синтезу, повідомляє Ars Technica.

Фізики з 1950-х років прагнули використовувати реакцію синтезу, що живить зірки, але нікому поки що не вдавалося виробити більше енергії, ніж витрачалося на процес.

Попередньо відомо, що в Національній лабораторії Лоуренса досягли успіху в термоядерному синтезі з інерційним утриманням, який включає бомбардування крихітної гранули водневої плазми найбільшим у світі лазером. Вчені досягли чистого приросту енергії в експерименті з термоядерного синтезу протягом останніх двох тижнів.

Багато хто вважає, що до створення термоядерних електростанцій на вчених та інженерів чекають ще десятиліття роботи. Однак потенціал цієї технології важко ігнорувати — внаслідок термоядерних реакцій не виділяється вуглець, не утворюються радіоактивні відходи. Невелика чашка водневого палива теоретично могла б живити будинок протягом сотень років.

Прорив у США стався у той час, коли світ бореться з високою вартістю енергії та намагається позбутися використання палива, щоб запобігти глобальним змінам клімату. У межах Закону про зниження інфляції адміністрація президента Байдена вкладає майже $370 млрд у субсидії для низьковуглецевої енергетики, прагнучи скоротити викиди.

Реакція синтезу на урядовому об’єкті США виробила близько 2,5 МДж енергії — майже 120% від 2,1 МДж витраченої енергії лазерів.

Джерела Financial Times повідомили про це неофіційно та вказали, що дані потребують подальшої перевірки перед офіційним оприлюдненням.

Водночас Міністерство енергетики США заявило, що міністр енергетики Дженніфер Гренхольм та заступник міністра з ядерної безпеки Джилл Хрубі оголосять про “великий науковий прорив” у Ліверморській національній лабораторії Лоуренса у вівторок. У відомстві відмовилися від подальших коментарів. Лабораторія підтвердила, що нещодавно було проведено успішний експеримент, але повідомила, що аналіз результатів продовжується.

“Початкові діагностичні дані свідчать про ще один успішний експеримент у Національному центрі запалювання. Однак точна цифра позитивного вироблення енергії все ще визначається, і ми не можемо підтвердити, що вона перевищує порогове значення”, — йдеться в повідомленні. “Цей аналіз знаходиться в процесі, тому публікація інформації … до завершення цього процесу була б неточною”.

Люди, котрі знайомі з результатами, вказали, що вихід енергії був більшим, ніж очікувалося, що призвело до пошкодження деякого діагностичного обладнання та ускладнило аналіз. Джерела додали, що прорив уже широко обговорюється у науковому середовищі.

“Якщо це підтвердиться, ми станемо свідками історичного моменту”, — сказав доктор Артур Таррелл. “Вчені щосили намагалися показати, що термоядерний синтез може звільнити більше енергії, ніж споживається з 1950-х років, і дослідники з Лівермору, схоже, нарешті й повністю досягли цієї багаторічної мети”.

Національний центр запалення вартістю $3,5 млрд був побудований насамперед для випробувань ядерної зброї шляхом імітації вибухів, але з того часу використовувався для досліджень у галузі термоядерної енергії. Торік він був найближчим до чистого приросту енергії, виробивши 1,37 МДж внаслідок реакції синтезу, що становило близько 70% від потужності використовуваних тоді лазерів.

Під час запуску нової стратегії Білого дому в галузі термоядерної енергетики цього року конгресмен Дон Бейєр, голова двопартійних зборів з термоядерної енергії, назвав цю технологію “Святим Граалем” чистої енергії:

“Синтез має більший потенціал, щоб витягти з бідності більше громадян усього світу, ніж будь-яка технологія з моменту винаходу вогню”.

Нагадаємо, провідним джерелом електрики у світі буде відновлювана енергетика.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram