Соцмережі
7 Лютого 2020
1 171

Василь Хмельницький: Як шахи допомагають у бізнесі

Стратегія, цілеспрямованість, згуртована команда – саме ці навички розвиває гра в шахи

Коли мені було шість, батько навчив грати в шахи.

Дуже добре пам’ятаю: з самого дитинства не любив програвати, тому вже у школі детально вивчив правила, закономірності та стратегії цієї гри. Шахи засновані на людському досвіді. Вони здатні багато чому навчити уважного гравця. Ось три інсайти, які я використовую у бізнесі та житті.

Перше. Якщо ви не маєте довгострокової стратегії, якщо не прораховуєте на крок, а краще на два кроки вперед свої дії та дії свого опонента, ви не маєте шансів на успіх. Треба уважно прораховувати кожен тактичний крок, оцінювати не тількі власні сили, а й сили конкурента, поле гри, концентруватись на передбачені подальшого сценарію гри.

Друге. Як у шахах, так і в бізнесі головне – збалансована команда. Від її диспозиції залежить успіх. Кожна фігура важлива. Пішак може стати ферзем або принести перемогу. Сьогодні – ваш підлеглий, завтра – діловий партнер. Та й гра стає цікавою саме тому, що всі ключові фігури геть не схожі та ходять по-різному.

Третє. Кожна нова гра – новий виклик. Так само і в бізнесі: минулі виграші не дають тобі переваг у новій реальності. А без довгої практики навички втрачаються. Тож тренування та практика творять перемогу. З кожною поразкою або виграшем ти вчишся та здобуваєш безцінний досвід.

А ви граєте в шахи? До речі, шучний інтелект Alpha Zero від Google називають прибульцем, який прибув, аби здолати нас у шахи  Він вже обіграв людей і всі відомі програми. Тож не забувайте, що світ майбутнього – вже тут, і варто рухатися швидше, щоб встигати за прогресом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram