Соцмережі
22 Квітня 2020
701

Василь Хмельницький: Введення базового доходу — гарна ідея

Це дозволить залишити людину, яка не працює, покупцем та запобігти підвищенню злочинності

Нинішня ситуація, коли багато хто залишився без роботи, змусила мене переглянути своє ставлення до концепції безумовного базового доходу. Це коли людина має освіту, але держава не може забезпечити її роботою і сплачує певну суму для прожитку. Цю ідею підтримують Маск, Цукерберг та численні Нобелівські лауреати, а деякі країни – Штати, Канада, Фінляндія та Індія – вже експериментували з впровадженням базового доходу.

Так от, я не дуже вірив у цю ідею. Але криза і слова Харарі, що у майбутньому нас замінять роботи, змушують замислитись глибше.
Багато хто ставиться до роботизації та панування штучного інтелекту як до чогось далекого і недосяжного. Але насправді це майбутнє вже зовсім близько – у перспективі 10-15 років. Сьогодні в UNIT.City, приміром, 20% компаній працюють із юридичним ботом та таким же чином обслуговують бухгалтерію. Що й ефективніше, й дешевше.

Це значить, що деякі професії вже зовсім скоро зникнуть назавжди, а із загальною роботизацією в десятки разів зменшиться кількість необхідних робочих місць, хоча й нові професії, безумовно, з’являться.

І зараз я вважаю, що впровадження базового доходу навіть вигідне для держави. Держава не може підняти економіку, якщо людина не витрачає кошти, не споживає. Із впровадженням базового доходу людина, яка не змогла знайти роботу і сидить вдома, отримує гроші і залишається споживачем. Більше того, така людина менш активна і спокійніша, не вдається до криміналу, аби здобути гроші на життя. Державу влаштовують покірні та слухняні громадяни.

Але така модель може спрацювати у державі, де є багато підприємств, є заводи і виробництва, які можна роботизувати. Таким чином штучний інтелект заміщує людей, вони сидять вдома, а держава обкладає податками роботів і витрачає кошти на соціалку.
Сьогодні ж Україна – сировинна держава. Доки є час, 10-15 років, треба знайти можливості і створювати виробництва. Лише тоді у часи робототехніки та штучного інтелекту – ми будемо готові. Переконаний, що єдина професія, якій не буде заміни – підприємець.

А ви б погодились отримувати базовий дохід від держави і нічого не робити? Якої суми вам би вистачило на помірне життя?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram