Соцмережі
6 Серпня 2020
859

Василь Хмельницький: Про економічне диво

Або куди рухатися Україні

Насправді я не вірю в дива. За кожним гучним успіхом стоїть титанічна праця та прийняття ефективних рішень.

Погляньте на досвід Сінгапуру. Коли країна стала незалежною, їй доводилось імпортувати навіть прісну воду та будівельний пісок. Тому нове керівництво країни взяло курс на розвиток високотехнологічних виробництв та залучення інвестицій, щоб підняти економіку.

Як їм вдалося так швидко стати азійським економічним центром?

Вони зробили ставку на освітню галузь і виростили людей, які можуть власноруч створювати інновації і технології, підприємства та виробництва. Зараз країна входить до топ-10 за рівнем кваліфікації випускників у галузі проєктування, виробництва і будівництва. До того ж молоде покоління сінгапурців вільно говорить англійською, практично всі в країні – білінгви.
І ще дуже важливий фактор сінгапурського дива – толерантність до ризику. У Сінгапурі, як і в інших країнах Азії, висока культура прийняття ризику, вкорінена у культурі. А це основа для розвитку інновацій, інвестиції в які дуже часто – чистий венчур. Але без ризику не буває великих стрибків.

Тож в якому напрямку потрібно рухатися Україні? Ми точно не програємо, якщо запозичимо досвід Сінгапуру. Як би нас не переконували, що все погано, ми повинні підтримати наші таланти. Молоде покоління готове інвестувати свій час, знання, талант в нашу країну. Їх потрібно вчасно направити, навчити, підтримати. Для цього нам потрібно:
1. Розвивати освіту, щоб якісні знання були не привілеєм обраних, а доступними для всіх;
2. Підтримувати підприємництво, розвивати цю культуру і просувати на рівні освітніх установ;
3. Підтримувати і створювати виробництва: торгівля та сфера послуг країну не піднімуть, нам потрібні робочі місця, де люди зможуть отримувати гідну платню і потім її витрачати в магазинах і салонах.

Важливий момент: нам потрібно змиритись з тим, що швидких перемог не буде. Приміром, мої інвестпроєкти розраховані на 10 років і більше. Це нормальна практика планування – не чекайте на швидкі гроші, розвивайте системні довгострокові проєкти. Стабільний результат можуть дати лише вони.

Сінгапур став Топ-15 у світі тому, що розвиває і використовує свої таланти. У цьому відмінність між нашими країнами: поки ми жаліємося і втрачаємо таланти, вони їх акумулюють. Ставка на освіту, підприємництво та виробництва – ось наша формула успіху, над якою треба багато працювати.

Згодні?

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram