Соцмережі
28 Травня 2022
544

Василь Хмельницький: Для економіки країни важливий системний підхід, не швидкі гроші

Моя пристрасть — це розвиток. Останні роки я вивчав як розвивається людина, компанії, країни, і дійшов висновку, що це пов’язані речі. Якщо людина не розвивається — не розвивається її компанія. Якщо не розвивається бізнес — деградує країна.

Нещодавно в Києві сперечався з одним чиновником високого рангу. Він переконаний, щоб наповнити казну, потрібно збільшити податок на прибуток з 18% до 36%. І він вважає, що так держава збере вдвічі більше податків.

Я це бачу по іншому. Щоб зібрати більше податків, треба навпаки вдвічі зменшити податки, тоді зросте кількість компаній, вони створять більше робочих місць і більше платитимуть податків. Все це піде на розвиток і зростання країни.

Друге, з чим я не згоден.

Він каже, що треба продавати старі радянські заводи, що простоюють. Так ми зможемо отримати кошти, які підтримають економіку.

Я знову ж таки не згоден, бо економіка виробництва за 30 років впала на 54%. Ми 30 років продаємо старі заводи і досі нічого не продали.

Я вважаю, що для розвитку нам треба перейняти або німецький досвід, або грузинський. В Німеччині за 1 марку віддавали заводи інвесторам, аби вони створювали нові виробництва. В Грузії проводять тендер, і віддають заводи тим, хто більше інвестує. Інвестор купує завод за 1 долар, але гарантує, що проінвестує в нього, наприклад, $2 млн.

У нього беруть на депозит 20% від цієї суми. І після того, як він все проінестував — держава повертає ці гроші. Якщо не впорався — втратив депозит.

Ці країни швидко розпродали всі старі підприємства, і сьогодні замість них — нові заводи, які дають робочі місця та платять податки. Крутий підхід, що розвиває економку.

І третє, що мене непокоїть.

Я зустрічаюся з безліччю чиновників і в нас розходяться думки щодо залучення інвесторів.

Вони вважають, що якщо інвестор приходить в область будувати завод — то за саму таку можливість інвестор має дати гроші і на дорогу, і на лікарню, і на школу.

У моєму розумінні — якщо інвестор приходить, то це ми маємо для нього створити інфраструктуру, зробити дорогу і провести всі комунікації, аби він побудував завод. Тому що завод потім працюватиме 20-30 років і даватиме робочі місця, платитеме податки. Це довгостроковий прибуток для області. І це ми маємо його зацікавити.

Ми довго сперечалися, але я його так і не переконав, що системний розвиток, а не швидкі гроші — це пріоритет для економіки.

І всі державні структури мають працювати на цей розвиток, створювати комфортні умови для бізнесу, інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram