Соцмережі
18 Травня 2022
620

Василь Хмельницький: 3 кити економічного зростання

До мене звернувся журналіст, щоб я розповів про перспективи економічного зростання в Україні та поділився своїм баченням, що нас насправді чекає.

На що я відповів, що моя відповідь йому може не сподобатись.

Але він запевнив, що готовий почути будь-яку відповідь, якщо вона буде чесною та відвертою.

Поділюся з вами.

Я бачу 3 кити економічного зростання:

1. Нас чекає довгий шлях. Більшість не хоче це приймати, але це єдиний можливий сценарій, який займе від 10 до 30 років. Ми всі хочемо дива — зробити стрімкий скачок за рік чи два, але це малоймовірно. Якщо проаналізувати досвід Польщі, Туреччини, Китаю, Сінгапуру — ми побачимо, що початок економічного зростання можливий приблизно через 10 років, а на високий рівень економіка виходить приблизно за 30 років.

2. Економічне зростання країни залежить від економічного зростання бізнесу. А економічне зростання бізнесу залежить від особистого зростання людини. Якщо люди будуть розвиватися, буде зростати і бізнес, і країна. Тому зараз перед нами великий виклик — розвиватись персонально як особистість: читати, приймати рішення, брати на себе відповідальність, рухатись вперед. Це — поштовх економічного зростання.

3. Економічне зростання можливе тоді, коли ми беремо на себе відповідальність та починаємо працювати. Багато людей сьогодні чекають реалізації плана Маршалла і вливання в Україну фінансів, але не варто тільки на це покаладатись. Якщо іноземці побачать, наскільки ми ефективно працюємо, то вони самі прискорять всі процеси, проінвестують гроші і знання. І це стане сильним поштовхом вперед. Але ми маємо спершу самі показати, що готові працювати над відновленням держави.

Це складний шлях, але іншого в нас немає.

Я буду робити все від мене залежне, щоб наблизити країну до економічного зростання. При чому я розумію, що квітучу Україну можу навіть не застати.

Зате в ній житимуть наші діти на онуки. А це величезна мотивація.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram