Новини
7 Вересня 2021
626

Вартість житла до кінця року на первинному ринку може зрости на 5-10%, на вторинному — на 7%

Цінова ситуація буде достатньо стабільною

Вартість житла на первинному ринку до кінця 2021 року може зрости на 5-10%, на вторинному — на 7%, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ) Юрія Піти.

“Не дивлячись на очікуване осіннє пожвавлення на ринку житлової нерухомості, цінова ситуація буде достатньо стабільною. Зростання цін буде носити більш інерційний характер і в основному через активність покупців, які купують житло суто в інвестиційних цілях — для подальшого перепродажу або здачі в оренду”, — розповів він.

За оцінками глави АФНУ, ресурс потенційних покупців майже вичерпався. В Україні лише 7-8% громадян можуть дозволити собі покупку житла за готівкові кошти, за програмами іпотеки або на виплату. При цьому на ринку спостерігається зниження інтересу до інвестиційних операцій: з липня їх частка на первинному і вторинному ринках скоротилася майже на 25%.

На первинному ринку нерухомості в найбільших містах України — Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові — з початку 2021 року вартість квартир подорожчала на 18-20%. В інших обласних центрах — Вінниця, Івано-Франківськ, Рівне тощо — ціна на первинному ринку зросла до 15%.

“До кінця року очікується, що житло на первинному ринку може додати в ціні ще від 5% до 10% в залежності від регіону, місця будівництва, рекреаційних та інфраструктурних можливостей для майбутніх мешканців”, — зазначив Піта.

На вторинному ринку, за його словами, спостерігаються схожі цінові тенденції: в містах-мільйонниках за підсумками року зростання вартості квартир може досягти 17-20%, в інших обласних містах — до 15%. В основному це стосується найбільш затребуваної категорії житла — малогабаритних квартир в гарному стані до 50 м² у типових будинках радянської забудови, розташованих у вдалих локаціях.

Відмінність у темпах зростання експерт пояснив міграційними процесами. Громадяни змінюють місце проживання переважно через великі можливості знайти гідну роботу, кращий рівень життя. Як наслідок, квартири в невеликих містах втрачають свою популярність.

Серед головних причин зростання вартості житла на вторинному ринку такі: інфляційні процеси, невпевненість в економічній політиці країни, що позначається на рівні добробуту громадян, а також обмежену дію державних іпотечних програм.

Згідно з даними АФНУ, “пільгова іпотека під 7%” не більше ніж на 1-2% збільшила кількість потенційних покупців житла. Саме тому, як і на первинному ринку, найближчі місяці будуть сформовані максимальні ціни, відповідні реальному і досить обмеженому в фінансовому плані попиту”, — підкреслив глава АФНУ.

Згідно з даними експерта, в сегменті оренди житла в разі, якщо не виникнуть нові форс-мажорні обставини, новий локдаун, попит і ціни майже повністю повернуться до “допандемічного” рівня. Восени оренда квартир переважно 1-, 2-кімнатних в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові може зрости в межах 10-15%, в інших обласних центрах — до 7-10%.

А от середні ціни на житлові новобудови бізнес-класу в столиці на початок вересня становлять 48,8 тис. грн/м², або $1820, що на 30% вище аналогічного періоду минулого року. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram