Новини
10 Жовтня 2022
436

Вартість ліків в Україні відтепер будуть регулюватися державою

Управління буде здійснюватися шляхом запровадження граничних оптових цін

В Україні запровадили державне регулювання цін “шляхом встановлення граничних оптово-відпускних на основі референтного ціноутворення” на ліки, зареєстровані в країні, повідомляє Урядовий портал.

Кабмін запровадив граничні оптові ціни на ліки, гроші на закупівлю яких йдуть із бюджету. Також ухвала поширюється на медикаменти, що входять до Національного переліку лікарських засобів та за якими провели державну оцінку медичних технологій.

Реферування цін має позитивно вплинути на лікарні, зокрема, буде зменшено витрати на закупівлю необхідних лікарських засобів. Також це позитивно вплине на доступ українців до ефективних препаратів. Більшість лікарень буде здатна замовляти всі необхідні ліки у великих обсягах, щоб забезпечити якісне лікування пацієнтів.

Камбін стверджує, що з початку війни росії проти України зростання цін на лікарські засоби іноді необґрунтоване. Тому було ухвалено рішення про розширення чинного механізму референтного ціноутворення.

Підсумовуючи, на ліки, що входять до Національного переліку лікарських засобів, встановлять фіксовану оптову ціну, що дозволить лікарням використовувати такі препарати, не витрачаючи всіх закладених до бюджету коштів.

Як писали раніше Investory News, в Україні розробили бота, що допомагає визначити інсульт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram