Новини
3 Квітня 2023
451

Вартість квартир у найпопулярніших містах України

Що можна придбати у Києві, Львові та Одесі за компенсаційний сертифікат

“Лун” дослідили, які квартири у Києві, Одесі та Львові зможуть придбати українці, які отримали сертифікати за зруйноване війною житло. Суму сертифікатів розраховують індивідуально, в залежності від вартості житла.

Для цього проаналізували всі квартири, які виставлені на продаж у цих трьох містах. Розглядали варіанти househouseпомешкань на декілька людей (на сімʼю з дітьми) для мінімального бюджету, які не потребують капітального ремонту.

Найнижчі ціни за квадратний метр у будинках, зведених із середини 50-х до 90-х років. У Києві вартість одного метра становить 40—49 тис. грн, у Львові — 36—43 тис. грн, а в Одесі — 28–34 тис. грн. На первинному ринку нерухомості ціна за квадратний метр у новобудовах Києва становить 48 тис. грн, у Львові — 46 тис., а в Одесі — 38 тис. грн.

У Києві квартира на 50—60 м в середньому коштує 2,1—2,7 млн грн. Ідеться про дві-три окремі кімнати у будинку типової забудови 60–80-х років, у спальному районі міста.

Найдорожчі квартири в Києві— у царських будівлях і “сталінках”, зведених у XVIII ст. та в першій половині XIX ст. Найстаріший будинок, де нині продається квартира в Києві, збудований 1835 року.

Загалом у Києві продається близько 200 квартир у “сталінках” і трохи більш як 300 помешкань у дореволюційних будинках. У будинках, зведених за час незалежної України, продається понад 13 тис. квартир, а у “хрущовках” і панельних будинках — близько 4 тис.

У Львові квартира на 50–60 м у середньому коштує 2,1–2,5 млн грн.

На вторинному ринку у Львові наразі всього 1,5 тис. квартир і близько 200 квартир у будинках радянської масової та австрійської забудови.

Найбільше цінуються будівлі до середини 19-го, це австрійська забудова і трохи польської. Забудови сталінських часів у Львові набагато менше.

Найстарший будинок, у якому зараз можна придбати квартиру у Львові, датується 1400-м роком.

В Одесі квартиру на 50–60 м у середньому можна придбати за 1,5—1,6 млн грн.

Квартири в історичних будівлях в Одесі дорожчі за помешкання у радянських будинках типової забудови, однак поступаються у ціні сучасним новобудовам.

Наразі в Одесі продають 14 тис. квартир у сучасних будівлях, майже як і в Києві. Водночас помешкань у дореволюційних будинках на ринку всього 70.

Як відомо, 17 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію зруйнованого житла внаслідок воєнних дій. Потерпілі отримають грошовий сертифікат, призначений для купівлі нового житла.

Кошти можна буде використати винятково для придбання нового житла. Це може бути квартира, приватний будинок або інвестиція у будівництво. Помешкання можна придбати у будь-якому місті чи селищі України. Суму сертифікатів розраховують індивідуально, в залежності від вартості житла.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив стратегію та фінансовий план держкорпорації “Укрфінжитло”, оператора програми доступного іпотечного кредитування “єОселя”.

Раніше Investory News писали, скільки коштує квартира в Києві.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram