Новини
10 Березня 2020
836

Вартість Brent на торгах у Лондоні зросла на 6%

Стабілізацію після обвалу показали й фондові індекси в Азії

Вартість бареля північноморської нафти марки Brent на торгах у Лондоні 10 березня зросла на 6%, станом на ранок котирування досягли позначки $36,54, що на $2,17 більше, ніж після відновлення торгів. Зростає і вартість бареля техаської WTI. Травневі ф’ючерси збільшилися на 5,08%, до позначки $32,72.

Аналітик компанії OANDA Джеффрі Хейлі пояснив зростання котирувань невеликою корекцією після того, що сталося напередодні. “Нічого принципово нового не відбулося після невдачі угоди ОПЕК +”, – заявив він, повідомляє Bloomberg.

При цьому видання зазначає, що великі банки, такі як Citigroup Inc., Societe Generale SA і Goldman Sachs Group Inc., допустили подальше зниження котирувань.

Водночас на торгах ознаки стабілізації показали й фондові індекси на біржах Азії, а в деяких випадках і продемонстрували відскок після обвалу, який стався 9 березня. Так, ф’ючерси на індекс S&P 500 зросли на понад 2% у Токіо, після падіння майже на 8% напередодні, а бенчмарки зросли в Сіднеї, Гонконгу та Шанхаї.

“Індекс Topix виріс на 0,1%, індекс S&P/ASX 200 на 1,2%, індекс Kospi – на 0,3%, гонконзький індекс Hang Seng на 1,7%. А от індекс Shanghai Composite упав на 0,6%. Офшорний юань виріс на 0,2% до 6,9382 юаня/$”, – йдеться у повідомленні.

Напередодні в понеділок, 9 березня американські фондові ринки відкрилися обвалом, через різке падіння індексу S&P 500 торги були автоматично тимчасово зупинені на 15 хвилин вперше після фінансової кризи. Причина – різкий обвал основних індексів, повідомляє Forbes. Так, у перші чотири хвилини торгів: S&P 500 упав на 7%; Dow Jones – на 7,29%; Nasdaq – на 6,86%.

Як зазначає Reuters, механізм автоматичного припинення торгів у разі різкого падіння індексу S&P 500 покликаний запобігти повторенню “Чорного понеділка” 1987 року, коли індекс Dow Jones упав майже на 23%. “9 березня він використовувався вперше з грудня 2008 року. Якщо після відновлення торгівлі індекси втратять 13%, торги знову тимчасово зупинять на 15 хвилин. У разі, якщо падіння досягне 20%, ринки закриються до кінця дня”, – пояснює видання.

У ніч на понеділок були автоматично зупинені електронні торги ф’ючерсами S&P 500 після падіння на 4,9%. “Останній раз такі заходи застосовувалися 8 листопада 2016 року, коли Дональд Трамп став президентом США”, – уточнює Bloomberg.

Падіння американських ринків передував обвал на азійських і європейських торгових майданчиках. Зниження вартості нафти у понад 30% насамперед тисне на вартість паперів американських нафтових компаній. Акції Chevron і ExxonMobil дешевшають більш ніж на 14%, Conocophillips – на 28,38%.

Світові ціни на нафту впали після рішення Росії вийти з угоди з ОПЕК, яка підтримувала ціни з 2016 року. “Напередодні Саудівська Аравія знизила ціну на нафту, яку вона продає на зовнішні ринки, на максимальну за останні 20 років величину, намагаючись безпрецедентними знижками спонукати нафтопереробні компанії в Європі, Азії та США купувати саме саудівську нафту”, – повідомляє Bloomberg.

За даними джерел агентства, країна також заявила про намір збільшити видобуток нафти. У понеділок вартість ф’ючерсів на нафту Brent відразу після відкриття торгів впала на 30% – з $45 до $31,02 за барель.

Нагадаємо, на початку січня ціни на нафту зреагували зниженням на фоні зменшення загрози війни на Близькому Сході. Тоді інвестори перемикнули увагу на прогнози економічного зростання, а також зростання запасів нафти та продуктів нафтоперероблення в США. Попри це, ринок продовжував спостерігати за конфліктом між США та Іраном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram