Бiзнес
3 Вересня 2021
1 769

Van Cleef & Arpels: Казковий світ ювелірних прикрас

Історія успіху компанії, яка подарувала світу прикраси-трансформери та нову технологію кріплення каменів Mystery Set

Ювелірна компанія Van Cleef&Arpels народилася 115 років тому. Сьогодні бренд створює коштовні прикраси, годинники та аромати для поціновувачів у всьому світі. Van Cleef&Arpels входить до п’ятірки всесвітньо відомих ювелірних брендів.

Знаменитий французький ювелірний дім з’явився на світ завдяки союзу між Альфредом Ван Кліфом та Естель Арпельс, які одружилися у 1895 році.

Через рік після весілля Саломон Арпельс, батько Естель, допоміг Альфреду почати ювелірний бізнес.

У 1906 році Альфред Ван Кліф разом із Чарльзом Арпельсом, братом Естель, зареєстрували ім’я Van Cleef&Arpels. Перший магазин бренду відкрився влітку того ж року.

Місце для розташування було обрано дуже вигідно — навпроти готелю Ritz. Його відвідувала європейська аристократія та американські магнати. Слава про майстерність Van Cleef&Arpels стрімко поширювалася за межі не лише Парижа, а й Франції.

У 1908 році до компанії приєднується другий брат Естель — Жульєн, а у 1912 і третій брат — Луї. Бізнес набирає обертів.

Перша світова війна не особливо позначилася на продажах. Економічному розквіту марки сприяла сила фамільного клану. Альфред здійснював керівництво компанією, Шарль займався фінансами, Жюльєн відбирав дорогоцінне каміння та встановлював корисні зв’язки за кордоном, Луї зосередився на продажах.

На початку 1920-х до сімейної справи приєднується єдина дочка Альфреда та Естель Рене. Її чоловік Еміль Пюіссан придумав “сезонні” бутики. Вони відкриваються в Ліоні та на набережній Круазетт у Каннах. Але й в Парижі справи йдуть якнайкраще: перший магазин на Вандомській площі приваблює індійських магараджів, представників європейської знаті, власників американських корпорацій та зірок кінематографа.

Перший наручний годинник Van Cleef&Arpels було створено у 1923 році, а у 1926-му представлено перший настільний годинник.

У 1924-1925 роках компанія випускає багато “єгипетських” прикрас із квітами лотоса, скарабеями, стилізованим зображенням фараонів і божеств із давньоєгипетського пантеону. А також прикраси зі східними мотивами: несесер з драконом, кольє Chapeau Chinois з золотими дисками, схожими на китайські солом’яні капелюхи, футляри для косметики з кольорового перламутру.

Першим гучним професійним успіхом ювелірної фірми стає участь у виставці Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes у Парижі у 1925 році, яка, подарувала назву стилю артдеко. Гран-прі в ювелірному змаганні дістався Van Cleef&Arpels за браслет і брошку Roses з платини, рубінів, смарагдів і діамантів.

У 1926 році Рене Пюіссан стає художнім керівником будинку Van Cleef&Arpels. Вона співпрацювала з талановитим художником і дизайнером Рене Сім Лаказом. Їх спільна робота охопила період з 1926 до 1939 роки..

У 1930 році бренд створює La Minaudiere — вечірні сумочки. Винахід не тільки ювелірний, а й модний. Жінкам для виходу у світ доводилося мати при собі запальничку, помаду, люстерко тощо. Мінодьєри виготовляли з платини та золота, вкривали лаком та емаллю, а кришки інкрустували коштовним камінням. Всередині було передбачено безліч відділень для всього, що могло б знадобитися жінці під час виходу до театру або на звану вечерю.

У 1933 році Чарльз Арпельс створив методику встановлення дорогоцінних каменів Mystery Set, яку запатентував того ж року. Ця техніка дозволяє встановлювати дорогоцінні камені так, що кріплення не помітні. Внаслідок цього виходить цілісне полотно.

Техніка Mystery Set дуже трудомістка: камені повинні бути ідеально підібрані за кольором і розміром, щоб легко поєднуватися один з одним. На створення однієї брошки потрібно 300 год роботи, тому ювелірні вироби в цій техніці рідкісні — випускалося кілька примірників на рік.

У 1934 році бренд представив легендарний браслет Ludo. Це була гнучка стрічка та застібка у вигляді пряжки.

У 1935 році Van Cleef&Arpels створює потаємні жіночі годинники Cadenas. Вони виглядають як браслет, і тільки власниці видно майстерно захований похилий циферблат. Таке елегантне рішення в епоху, коли в суспільстві не личило дивитися на годинник, запропонувала Рене Пюіссан.

Шанувальниками ювелірного мистецтва Van Cleef&Arpels були представники королівських родин. У 1937 році герцог Віндзорський підніс Уолліс Сімпсон, як весільний подарунок, прикрашений сапфірами та діамантами браслет.

Першу прикрасу-трансформер Passe-Partout ювелірний будинок представив у 1938 році. Це був гнучкий золотий ланцюжок з двома затискачами у формі квітів. Носити такий виріб можна було як намисто, кольє, браслет або брошку.

У 1939 році бізнес розширюється. Офіс облаштовується в Рокфеллер-центрі, в Нью-Йорку. Щоб розібратися в потребах нової клієнтури, винаймалися місцеві дизайнери та створювався особливий асортимент для американського ринку. Фабрика з виробництва була відкрита в Каліфорнії, друкувалися свої каталоги.

Під час Другої світової війни члени сім’ї Van Cleef&Arpels переїхали до США. У воєнні роки американська філія зберегла життя компанії. У серпні 1940 року Шарль Арпельс, Луї та його дружина Елен втекли до Америки від нацистського переслідування. За наказом уряду Віші в Van Cleef&Arpels було призначено нового директор та ювеліра Рене Брі (під його управлінням фірма працювала в 1941-1943 роках). Рене Пюіссан переїхала до Віші, але після того, як туди увійшли німці, наклала на себе руки в грудні 1942 року.

У 1942 році на П’ятій Авеню 744 відкрився бутик Van Cleef&Arpels.

На фото: Потаємні жіночі годинники Cadenas

У 1949 році П’єр Арпельс представив годинник Pierre Arpels з круглим корпусом та одним центральним кріпленням для ремінця в положенні 12 та 6 год. Саме цей годинник відзначив компанію як творця неповторних за дизайном хронометрів.

1951 року створено унікальне кольє у формі застібки-блискавки Zip. У розстібнутому вигляді прикраса являє собою кольє, а в застібнутому перетворюється на браслет.

Згодом Van Cleef&Arpels запускає La Boutique — лінію прикрас на кожен день. До неї увійшли брошки у вигляді симпатичних “мультяшних” звіряток: кролика з кораловою морквиною, кота з хитрим примруженням, наїжаченого лева.

Князь Монако Реньє III у 1956 році подарував майбутній дружині Грейс Келлі набір з перлів та діамантів Van Cleef&Arpels. Того ж року ювелірний дім отримав звання офіційного постачальника князівства Монако.

У 1967 році Van Cleef&Arpels створює діадему для коронації імператриці Ірану Фарах Пехлеві та прикраси для імператорської сім’ї.

Рік по тому було створено перше довге кольє — сотуар, за мотивами Alhambra. Воно являє собою чотирилисник — символ удачі, любові та добробуту.

У 1971 році бренд створив індійський сет, виконуючи замовлення принцеси Салім Ага-Хан, дружини принца Індії Карім Ага Хана IV. Індійський сет — це кольє з жовтого золота зі смарагдами та діамантами, який трансформується у два браслети та підвіску.

1973 року в Японії відкривається перший бутик французької ювелірної марки.

А у 1976-му бренд запускає напрямок нішевої парфумерії.

На фото: Zip кольє12 травня 1999 року швейцарська фінансова група Richemont, яка об’єднує Cartier, Montblanc, Vacheron Constantin, Alfred Dunhill, Lancel, а також тютюнову компанію Rothmans International, викупила 60% акцій ювелірного дому Van Cleef&Arpels. За угодою ще 20% відходили італійській фірмі Fingen SpA, та ше одну п’яту частину отримували члени сім’ї Арпельс.

Загальна сума угоди становила 460 млн швейцарських франків, або понад $300 млн. На той момент бренд володів вісьмома магазинами у Франції, США, Швейцарії, Монако та Великій Британії. У світі були відкриті ще 34 бутики, головним чином на території Азії.

У січні 2003 року акції сімейного ювелірного підприємства були повністю викуплені концерном Richemont. Сума угоди не була розкрита.

У 2010 році годинник Lady Arpels Pont des Amoureux отримали премію Гран-прі Високого годинникового мистецтва (Grand Prix d’Horlogerie de Genève) в категорії “Жіночі годинники”. На годиннику пара закоханих зустрічається на мосту в полудень та опівночі для ніжного поцілунку.

На фото: Годинник Lady Arpels Pont des Amoureux

У 2012 році будинок Van Cleef&Arpels відкрив власну школу L’Ecole, де всі бажаючі можуть вивчати секрети ювелірного мистецтва і навіть освоїти на практиці деякі з них, адже ювелірна справа — це в першу чергу Les mains d’or (“золоті руки” ремісників).

Сьогодні компанія Van Cleef&Arpels управляє філіями на Близькому Сході, в Південно-Східній Азії, Європі, Австралії, США та Канаді. Флагманським залишається бутик на Вандомській площі 22 у Парижі. Van Cleef&Arpels став одним з кращих ювелірних будинків у світі.

Спадкоємці сім’ї Арпельс живуть в Італії та володіють групою компаній Redwall Group, що спеціалізуються на одязі та аксесуарах зі шкіри.

Джерело: emporiumgold, roskosh-jewel, vancleefarpels, theblueprint, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram