Країна
8 Січня 2020
1 790

Валютний прогноз: Що чекає на гривню у новому році

Investory News розбиралися, чи триватиме тренд на зміцнення гривні та чи варто інвестувати в гривневі активи

Починаючи з жовтня 2019 року курс гривні стабільно зміцнюється. На це вплинуло чимало факторів. Серед основних — залучення фінансування через ОВДП, продаж валюти державними компаніями, які залучили кошти від міжнародних організацій, зростання експорту зернових культур і продукції металургії.

А ще — надходження від IT сектору та українських заробітчан, які працюють за кордоном. “Це понад $15 млрд щороку, що дозволило збалансувати дефіцит торгового балансу України, і що у свою чергу не мало значного тиску на міжбанківський валютний ринок”, — пояснює Ігор Левченко, начальник департаменту персональних банківських послуг Ukrsibbank BNP Paribas Group.

На курс впливає й поведінка населення, яке традиційно перед новорічними святами більше продає валюти, аніж купує. “Крім того варто не забувати про новорічні виплати, бонуси та заробітні плати, операційні витрати — все призводить до того, що попри невигідний курс, експортери також продають долари, посилюючи зміцнення гривні”, — зазначає Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club.

І називає ще один фактор — у порівнянні з попередніми роками держава не виділяє кошти для проєктів за бюджетним розписом в останні дні року, що, зазвичай, призводило до зростання долара.

Чого чекати у новому році?

Ігор Левченко упевнений, що перші три місяці 2020 року будуть стабільними для гривні. “Однак за умови, якщо українські боргові папери залишаться привабливими для інвесторів-нерезидентів. Якщо ж вони почнуть позбуватися ОВДП, це значно вплине на послаблення національної валюти”, — зазначає він.

У свою чергу Андрій Шевчишин упевнений, що курс гривні у 2020 році як і раніше залежатиме від більшої кількості факторів: політики НБУ та Мінфіну, активності інвесторів, а також ситуації на глобальних ринках, де зберігаються ризики економічної кризи.

“Ситуація з дефіцитом зовнішньоторговельного балансу продовжує викликати великі побоювання. Допоки дефіцит перекривається внаслідок припливу валюти від нерезидентів і торгових кредитів, гривня демонструє зміцнення, але як тільки приплив тимчасово зупиниться, гривня почне падати”, — наголошує він.

До тих пір, допоки спостерігається приплив валюти, курс утримуватиметься в діапазоні 24-25 грн/$. “Проте такі цифри вже обвалили активність експортерів, продукція яких стрімко втрачає конкурентоспроможність на світових ринках. У першу чергу страждають аграрії, які працюють з негативною маржею”, — пояснює аналітик.

І додає, що наразі значно недоотримує коштів й бюджет. Як результат — дефіцит фінансується коштом нового боргу. “Тому гривня повинна відкотитися назад, щоб стати рівновагою для всіх учасників ринку — експортерів, імпортерів, держави та населення. Таким рівнем, на наш погляд, є відмітка у 26-27 грн/$”, — вважає Андрій Шевчишин.


•••

У першому кварталі 2020 року національна валюта продовжуватиме зміцнюватись 

•••


Продовжуватиме зміцнюватися

А от Ярослав Кабин, директор департаменту казначейства АТ “Ідея Банк”, зазначає, що гривня у першому кварталі 2020 року продовжуватиме зміцнення. Серед чинників, які можуть вплинути, на девальвацію валюти, він називає: припинення транзиту газу через Україну; судові рішення щодо ПриватБанку, які можуть негативно вплинути на настрої іноземних інвесторів; світова економічна криза та несприятлива ситуація для українських експортерів на зовнішніх ринках.

“Протягом I кв. 2020 року гривня має всі шанси вийти на рівень 22,50-23,50 грн/$”, — наголошує він.

Проте, значне зміцнення нацвалюти може стати загрозою для економіки — міцна гривня пригнічує економічне зростання, оскільки стримує експорт, збільшує дефіцит бюджету, і при цьому, мінімально впливає на інфляцію.

“Таким чином, ефект від такого сильного зміцнення значно нижчий, ніж міг би бути. У той час як негативу накопичується більше. У результаті гривня повинна повернутися до рівноваги, яка б задовольняла потреби експортерів, імпортерів і держави – 24,5-25,5 грн/$”, — пояснює Шевчишин.

Диверсифікуємо валютні інвестиції

Що стосується збереження та примноження капіталу за допомогою валюти, то на думку Віктора Козюка, члена ради НБУ, чим складніше прогнозувати курс, тим більш привабливими повинні ставати активи в гривні.

У свою чергу Андрій Шевчишин рекомендує портфель інвестицій диверсифікувати, оскільки ризик увійти в довге утримання валюти збережеться. “Ризики розвороту валютного ринку ростуть, але наразі важко спрогнозувати, коли приплив інвестицій, який рухає гривню вгору, зупиниться. Це може статися у будь-який момент”, — зазначає він.

Загалом, все залежить від того, що інвестор має на меті. “Якщо хоче отримати максимальний дохід, то варто інвестувати в гривневі активи (наразі дохідність нацвалюти коливається від 13% до 15%), якщо невеликий дохід, то в інвестиційний портфель варто включити як гривневі заощадження, так і кошти в доларах та євро (0,1%-4% та 0,1%-1,5% відповідно)”, — радить Ігор Левченко.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram