Думки
18 Листопада 2019
1 469

Вадим Чернецький: Не бійтеся бути гнучкими та адаптовуватися під клієнта

Засновник TicketsBox — про те, як бізнесу досягти місячного обороту в мільйон доларів за перший рік роботи

Думка про те, що в Україні для початку власної справи всі ніші вільні, якщо ти робитимеш краще інших, ще досі актуальна. Запровадивши високі стандарти у веденні бізнесу, ви не лише спростите роботу, а й станете трендсетерами своєї сфери. Це допоможе швидше вивести продукт на ринок та ефективно конкурувати з більшими компаніями.

Як тільки ми почали роботу, побачили, що наші конкуренти монополізували музичну і фестивальну сферу. Тому вирішили діяти за іншим принципом і перемикнутися на клієнтів з кінематографічної та спортивної областей. Саме завдяки їм TicketsBox вдалося впевнено встати на ноги, заявити про себе, і тепер в нашому арсеналі клієнти з усіх ніш, включаючи музичну.

Інноваційність в розробці платформи

Створюючи бізнес у сфері електронної комерції, не забувайте про інноваційність онлайн-платформи, а також особливості вашої сфери. Економлячи на роботі програмістів сьогодні, ви заплатите репутацією та незадоволеністю клієнтів завтра.

В нашій системі ми використали технології та мову програмування, що витримують навантаження кількасот тисяч відвідувачів в секунду. А це дуже важливо під час ажіотажних подій.

Ми перші в Україні та одні з дуже небагатьох у світі, хто запровадив 3D-візуалізацію залів. Також в режимі реального часу покупець може відстежити бронювання місць на обраний захід.

Адаптація під замовника

Бізнесу завжди вигідна повторюваність певних видів діяльності — своєрідний шаблон, який можна використовувати багаторазово. Це економить витрати, але така модель вже застаріла та лише позбавляє клієнтів та прибутку.

Замовникам потрібний унікальний продукт, який розв’язуватиме їхні проблеми. Запит у всіх абсолютно різний. Не бійтеся бути гнучкими та адаптовуватися під клієнта.

У цьому році ми вперше співпрацювали з Одеським міжнародним кінофестивалем. За три місяці до заходу перед нами була поставлена задача — автоматизувати абсолютно всі бізнес-процеси, які безпосередньо чи опосередковано відносились до проведення заходу. Головна складність процесу підготовки — десятки тисяч гостей на фестивалі та декілька локацій. Ми повинні були налагодити роботу контрольно-пропускної системи, беручи до уваги три категорії гостей — з іменними запрошеннями, квитками, що куплені на місці і володарів абонементів на фіксовану кількість сеансів. Нам довелося розробити і закласти в систему велику кількість алгоритмів, щоб упорядкувати часом хаотичні процеси. Такий підхід дозволив збільшити продажі на 25%, отримати довіру замовника та підписати контракт на наступний рік.

У організаторів музичного фестивалю Atlas Weekend була інша потреба — не допустити, щоб за одним квитком проходило декілька осіб. Дуже сильно у цій ситуації нам допоміг так званий “фотозвіт”. Шахрай, який хотів потрапити на подію з чужим квитком, приходив у кризовий центр та був налаштований на скандальну розмову. Але як тільки ми показували фото власника квитка, людина оберталась та мовчки йшла геть. З Atlas Weekend також продовжили співпрацю на наступний рік. Квитки вже в продажі.

Постійна оптимізація обробки даних

Працюючи над шляхом клієнта (customer journey) та додаючи безліч фішок, які роблять вас особливим, не забувайте про базові речі. Ми живемо в дуже шаленому ритмі, де швидкість відповіді, обробки замовлення чи доставки відіграє дуже важливу роль. З однієї сторони — це ваш дохід, з іншої — репутація. Продумайте, як оптимізувати та максимально пришвидшити процеси. Адже з кожним разом об’єми будуть збільшуватися і вам потрібно бути готовим до цього.

Відвідувачі заходів знають, що чим масштабніша подія, тим довша черга та затримка. Розв’язання цієї проблеми виявилось дуже простим — якісні сканери, розподілення потоку людей в часі, своєчасна взаємодія з гостями події. Завжди проблема черг виникає з декількох причин — люди приходять невчасно, або не знають, чи зможе сканер зчитати квиток з мобільного телефону.

Перед матчем на НСК “Олімпійський” Україна-Португалія ми здійснили розсилку по всім гостям з фотографіями та інформацією, які турнікети зчитують електронний квиток, а також додали кілька рекомендацій — прийти раніше, по можливості роздрукувати квиток. Наші активності дозволили мінімізувати стовпотворіння. До речі, вперше в історії був дуже високий показник заповненості стадіону до початку гри.

Безпека та захист клієнтів

Незалежно від того, в якій сфері ви працюєте, завжди знайдуться люди, які зазіхатимуть на гроші, особисту інформацію чи інші дані ваших споживачів. Не чекайте, коли це відбудеться, а завчасно пропишіть алгоритми, що будуть ускладнювати життя хакерам, навчайте співробітників, як діяти в провокаційних ситуаціях, проводьте ефективну комунікацію з клієнтами про можливі спроби шахрайства.

Перекупники — проблема всіх квиткових операторів. По-перше, менша кількість людей потрапляє на масштабний захід за ринковою вартістю квитка, по-друге, вони можуть стати жертвами недобросовісних аферистів та, в результаті, нікуди і не потрапити.

В рамках співпраці з УАФ (Українська асоціація футболу) ми модернізували процес продажу квитків з акцентом на захист від шахраїв. Під час останнього матчу Україна-Португалія, нам вдалося на 80% зменшити кількість перекупників. Людям, які, на жаль, стають жертвами шахраїв, завжди пропонуємо прохід на захід, за умови написання заяви до правоохоронних органів.

В бізнесі, щоб досягти успіху, потрібно вміти розуміти своїх споживачів. Як тільки ви усвідомите, що саме потрібно вашому клієнту, зробіть все можливе, щоб дати це на найвищому рівні. Без якісного сервісу та інноваційного підходу в веденні справи ви так і залишатиметесь однією з рядових компаній. І пам’ятайте, що важко лише на початку шляху. Головне — вірити в себе.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram