Думки
23 Червня 2021
2 239

Вадим Анциферов: Майбутнє Apple car та як може змінитися індустрія електрокарів?

Інвестор, співзасновник і президент міжнародних компаній GoMage і Sellbery — про те, як компанія намагається знайти свою нішу у такому перспективному напрямку

Автомобільний світ змінився після дебюту, мабуть, “найхайповішої” компанії, що випускає електрокари — Tesla. Реальність така, що наразі автомобіль перетворюється у такий собі “смартфон на колесах” — саме те, на чому добре знається Apple. Аналогічно, що виникає питання — так чому компанії не взятися за реалізацію?

Запитуєте: “Навіщо?”. А тому, що обсяг автомобільного ринку сьогодні становить $5 трлн!

У Apple не озвучують інформацію щодо планів, однак компанія протягом багатьох років розмірковує щодо своєї ролі у розвитку автомобільної галузі. Вона витрачає величезні суми аби найняти сотні співробітників, надалі відмовляючись від них, бо змінює пріоритети. Потім так само швидко наймає інших інженерів з аналогічним набором навичок, звільняє й цих — і все заради майбутньої перспективи.

Як варіант, послідовність вищеописаних дій може бути звичайним маневром, що відволікає, за яким насправді приховуються масштабні плани. Відповіді на це питання ми поки що не маємо.

Нещодавно Apple зверталася до автовиробників, зокрема й до Hyundai, з пропозицією щодо потенційного виробничого партнерства, але перемовини не мали успіху. Цілком ймовірно, що Apple просто досліджує ринок, або хоче краще зрозуміти, що роблять інші, аби у підсумку бути кращими у всьому.

Apple вже має свій інтерфейс CarPlay для iPhone у приладовій панелі автомобілів. Але він обмежений такими функціями, як розваги та навігація та не має нічого спільного з глибшою інтеграцією та можливостями, необхідними для справжньої операційної системи автівок.

Apple також продемонструвала величезні можливості у розробці мікрочипів і датчиків, які будуть потрібні для “розумного” автомобіля, однак поки вони використовуються в основному в iPhone, iPad і комп’ютерах Mac.

У лютому цього року перемовини щодо співпраці Apple з Hyundai зірвалися. Можливо, через побоювання Hyundai бути поглиненою Apple. Відразу ж після цього Nissan дав зрозуміти, що готовий співпрацювати з технологічним гігантом.

Компанія насправді має всі ресурси, щоб самостійно, з нуля, створити нову автівку. Попри це наразі відсутні будь-які ознаки, що вона цим займається. Відмінний приклад — Tesla. Однак незрозуміло, чому менеджмент Apple хоче пройти через болісний процес створення виробничих, випробувальних і сервісних потужностей, яких вимагає цей шлях.

Якщо виробництво “начинки” для автомобілів інших автовиробників малоймовірне, а пряма конкуренція з Tesla та іншими стартапами у сфері електромобілів небажана, то в Apple залишається ще один варіант. У той час як автомобільна промисловість рухається в напрямку створення безпілотних таксі, завзятість Apple у придбанні й розробці програмного та апаратного забезпечення для електричних автомобілів може свідчити про її довгострокові амбіції.

Врешті-решт Apple віддає все своє виробництво на аутсорсинг, в основному компанії Foxconn, яка, як виявилося, нарощує свої власні можливості з виробництва автівок. А оскільки повністю автономне водіння є набагато складнішим, ніж всі прогнозували, в Apple може з’явитися час, необхідний для розробки власного сервісу.

Час покаже, а наразі можна тільки здогадуватися щодо планів компанії, спроб налагодити співпрацю з іншими автовиробниками та зрозуміти своє місце на ринку електрокарів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram