Новини
5 Листопада 2021
455

В жовтні резерви Нацбанку зросли майже на $940 мільйонів

Більшу частину жовтня пропозиція на міжбанківському валютному ринку переважала попит

Станом на 1 листопада міжнародні резерви України за попередніми даними становили $29,65 млрд, що на $940 млн більше, ніж на початку жовтня, повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ).

В жовтні резерви зросли на 3,3%. “Це пояснюється через валютні надходження на користь уряду та купівлю валюти Нацбанком на міжбанківському валютному ринку”,— зазначають у НБУ.

У Нацбанку додали, що валютні надходження на користь уряду становили $1,14 млрд, зокрема €588,7 млн — транш від Європейської комісії, а $431,9 млн — від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП).

Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано $911,7 млн, з яких $685 млн — на обслуговування та погашення ОВДП. Крім того, у жовтні Нацбанк сплатив $86,5 млн на користь Міжнародного валютного фонду.

Також в НБУ зазначили, що більшу частину жовтня пропозиція на міжбанківському валютному ринку переважала попит, що дало змогу Нацбанку викупити в резерви $752,2 млн. Водночас для згладжування надмірних девальваційних коливань упродовж місяця регулятор продав $49,6 млн.

Загалом, за підсумками жовтня 2021 року обсяги чистої купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становили $702,6 млн.

“Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,9 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду та Національного банку”, — йдеться у повідомленні.

Як писали раніше Investory News, Україна протягом 2022-2023 року повинна виплатити $14 млрд за зовнішніми зобов’язаннями. Згідно з прогнозом НБУ, найближчими двома роками резерви коливатимуться у межах $31 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram