Новини
23 Липня 2020
1 398

В Євросоюзі “зелена” енергетика вперше обігнала викопне паливо

За пів року викиди вуглекислого газу в енергетичному секторі скоротилися майже на чверть

Поновлювані джерела енергії вперше обігнали вугілля, нафту й газ у виробництві електроенергії в Європейському Союзі. Вітроенергетика, сонячна енергія, гідроенергія та біоенергетика виробили 40% електроенергії у 27 державах в першій половині року, випередивши викопне паливо, яке становило 34%, йдеться в доповіді кліматичного аналітичного центру Ember.

В результаті викиди вуглекислого газу в енергетичному секторі скоротилися майже на чверть за перші шість місяців поточного року.

Старший аналітик з електроенергетики Ember Дейв Джонс зазначив, що це історичний момент для європейського електроенергетичного сектора. “Ще дев’ять років тому викопне паливо виробляло вдвічі більше електроенергії в ЄС, ніж поновлювані джерела”, — зауважив він.

За словами авторів дослідження, попит на електроенергію в ЄС впав на 7% через COVID-19 в цілому, однак навіть при цьому генерація поновлюваних джерел енергії зросла на 11%, в основному внаслідок вітрових і сонячних установок. В одній тільки Данії 64% електроенергії виробляється шляхом вітру і сонця.

А ось виробництво викопного палива скоротилося на 18%. Основний удар припав на вугілля, його виробництво скоротилося в усіх країнах.

Наприклад, в Португалії він впав на цілих 95%. В Іспанії вугільна промисловість впала на 58% ще до того, як країна закрила половину виробництва в кінці червня.

Однак є і суперечливі результати, Польща навпаки вперше виробила електроенергії з вугілля стільки ж, скільки решта 25 держав ЄС разом узяті. На цей час країна не має плану поетапної відмови від вугілля, і вона ще не підписала договір ЄС з вуглецевої нейтральності до 2050 р.

Що стосується газу, то його виробництво впало на 6%. Значне зниження було зафіксовано в 11 країнах.

Тепер експерти впевнені, що тенденція буде тільки набирати обертів. Однак для того щоб досягти мети вуглецевої нейтральності до 2030 р. цього недостатньо.

“Вітряні та сонячні електростанції збільшили свої показники, але не до достатнього рівня, який ми повинні побачити у 2020 рр. Для того, щоб ЄС встигли за своїм графіком необхідно розгорнути у два-три рази більше вітряних станцій в рік, ніж за останнє десятиліття”, — стверджують автори дослідження.

Нагадаємо, Apple презентувала план зі сталого розвитку, який стане частиною річного “Звіту про виконану роботу”. Технологічний гігант збирається перейти на вуглецево-нейтральне виробництво протягом наступних 10 років.

Як писали раніше Investory News, члени Нафтогазової кліматичної ініціативи (Oil and Gas Climate Initiative, OGCI) поставили за мету до 2025 р. знизити середню вуглецевомісткість операцій з видобутку нафти та газу до 20-21 кг еквівалента вуглекислого газу на барель нафтового еквівалента (CO2e/boe) щодо базового рівня у 23 кг у 2017 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram