Новини
28 Травня 2021
618

В Європі запропонували нове покарання для Білорусі

Країну позбавлять доходу від транзиту російського газу і випуску держоблігацій в євро

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас припустив, що новим покаранням для Білорусі за ситуацію навколо примусової посадки літака європейського лоукостера Ryanair стане заборона на випуск держоблігацій у євро. Про це заявив німецький міністр закордонних справ Хайко Маас після неформальної зустрічі глав МЗС країн-членів ЄС, яка пройшла 27 травня в Лісабоні.

Він підкреслив, що дії білоруського президента Олександра Лукашенка в цій ситуації мають терористичні риси, що абсолютно неприйнятно. За словами Маасу, можливі будь-які варіанти.

Серед очевидних він назвав заборону на транзит російського газу в середньо- і довгостроковій перспективі, а також удар по компаніях, пов’язаних з виробництвом калію та фосфатів. Вони обрані з-за того, що серйозно впливають на економічну ситуацію в республіці.

Дипломат зазначив, що рішення Європейської ради спробують реалізувати якомога швидше. Питання держоблігацій буде поставлене в першу чергу серед інших фінансових заходів.

Європейські країни впевнені, що причиною розвороту лайнера, що прямував за маршрутом Афіни — Вільнюс, і посадки його в Мінську стало бажання затримати опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Своєю чергою білоруська влада стверджує, що отримали повідомлення про мінування літака і вжили необхідних заходів реагування. Як джерело загрози вони назвали лист, отриманий з поштової скриньки швейцарського інтернет-провайдера Proton. Пізніше сам провайдер підтвердив існування листа, але вказав, що його відправили вже після того, як літак розвернувся.

Нагадаємо, вартість суверенних єврооблігацій Білорусі обвалилася до рівня осені 2020 року на фоні вимушеної посадки літака Ryanair в Мінську. Десятирічні облігації країни знизилися до 90,94% від номіналу

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram