Новини
5 Березня 2021
659

В ЄС зарплату чоловіків і жінок захотіли зробити рівною

Пропозиція, зокрема заснована на таких умовах, як забезпечення прозорості розміру зарплати

На фото: Хелена Даллі

В Євросоюзі зарплату чоловіків і жінок вирішили зробити рівною: Європейська комісія (ЄК) представила законодавчу пропозицію про прозорість оплати праці та гарантії рівної оплати за рівну працю для жінок і чоловіків в ЄС, повідомляє Інтерфакс. Представила проєкт комісар ЄС з питань рівності Хелена Даллі.

“Пропозиція щодо прозорості оплати праці — це важливий крок на шляху до дотримання принципу рівної оплати за однакову роботу чи рівноцінну працю між жінками та чоловіками. Вона дозволить працівникам відстоювати право на рівну оплату праці та покладе край гендерної упередженості в оплаті праці”, — зазначила вона.

Пропозиція зосереджена на забезпеченні прозорості розміру зарплати й на “поліпшення доступу до правосуддя для жертв дискримінації” в цій галузі.

Роботодавці, в яких працевлаштовані не менше 250 співробітників, повинні, зокрема публікувати інформацію про різницю в оплаті праці жінок і чоловіків. За дискримінацію в оплаті праці співробітники матимуть право на компенсацію.

Тепер законопроєкт направлять на затвердження до Європарламенту та Ради ЄС. У разі його прийняття у держав-членів союзу буде два роки, щоб перенести його в національне законодавство.

У пресрелізі ЄК уточнюється, що впровадження і застосування права на рівну оплату праці жінок і чоловіків за однакову роботу чи рівноцінну працю на практиці залишається “серйозною проблемою в країнах союзу”.

Пандемія коронавірусу змусила людей у всьому світі працювати менше, йдеться в дослідженні ZipRecruiter. Частка вакансій, де пропонується чотириденний робочий тиждень, за останні кілька років збільшилася втричі. На 10 тис. претендентів припадає 62 вакансії з такими умовами.

Нагадаємо, Mastercard назвала найкращі країни для жінок-підприємниць. Цього року Ізраїль обігнав США та Швейцарію — країна піднялася на три позиції, змінивши Нову Зеландію — лідера 2019 року.

А от першою в історії жінкою на посаді міністра фінансів США стала ексглава Федеральної резервної системи країни Джанет Єллен. Рішення про призначення затвердив сенат США.

Раніше Investory News писали, як жінки-лідери деяких країн успішно долають пандемію. Журналісти звернули увагу, що найкраще справляються з новим вірусом країни, які очолюють жінки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram