Новини
11 Листопада 2020
729

В Японії почали виробляти светри з матеріалу, що створений в біореакторі

Це допоможе скоротити негативний вплив від текстильного виробництва на навколишнє середовище

Японські компанії Goldwin і Spiber створили светр, частина якого зроблена у біореакторі. Матеріал називається Brewed Protein, він скорочує негативний вплив від текстильного виробництва на навколишнє середовище. Spiber почала розробку біотехнологічної версії павукового шовку більше ніж 10 років тому, повідомляє Fast Company.

“Процес починається зі створення генів для виробництва певного білка, такого як шовк, потім гени вводять в мікроорганізми, які починають відкачувати білок у резервуарах ферментації”, – пояснює видання.

За словами генерального менеджера Goldwin Гена Араі, мікроби, цукор і мінерали поміщаються у великих резервуарах. Після культивування мікроби відокремлюються від білка, який сушать і перетворюють у волокно, надалі на фабриці роблять і фарбують пряжу.

“Для нових светрів високотехнологічний матеріал Brewed Protein змішали з 70% вовни, тому що його було недостатньо”, – йдеться у повідомленні.

Найбільшою перешкодою у створенні Brewed Protein залишається переробка сировини. Однак Spiber будує великий завод у Таїланді, що дозволить збільшити виробництво.

У Японії, США, Німеччини, Данії, Франції, Італії, Португалії, Іспанії, Великобританії, Швеції та Нідерландах проведуть онлайн-лотерею, переможці якої зможуть купити светр за $800.

Компанії зазначають, що Brewed Protein замінить поліестер, що отримується у результаті переробки нафти, на бавовну, що вимагає великої кількості води, і шерсть, яка завдає шкоди навколишньому середовищу від вирощування овець.

“Більш того, синтетичні матеріали забруднюють океани мікропластиком, коли крихітні частинки вимиваються під час прання. Новий матеріал розв’язує цю проблему”, – наголошують виробники.

Тестування, що проводилося Brewed Protein раніше показало, що матеріал може бути біорозкладним. “Brewed Protein одного разу зможе замінити всі нафтохімічні матеріали, використовувані в споживчих товарах, – вважає Араі. – Ми знаємо, що це можливо, це питання великомасштабного виробництва”.

Раніше Investory News писали, що шведська мережа магазинів одягу H&M створила машину з переробки текстилю й встановила її в одному зі своїх магазинів у Стокгольмі, де покупці можуть здати старий одяг і через 5 годин отримати новий шарф, светр або дитячу ковдру, заплативши від $11 до $16.

Наприкінці жовтня американський стартап Allbirds представив колекцію одягу – футболку з викинутих панцирів крабів, а також кардиган, джемпер і пуховик з вовни овець-мериносів. Компанія налаштована на використання екоматеріалів  рослин і перероблених пластикових пляшок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram