Новини
12 Квітня 2022
404

В українських біженців виникли проблеми при працевлаштуванні в Польщі

Проблема в тому, що вони хочуть їхати лише до великих міст

Фото: Omar Marques/ Getty Images

У великих польських містах виникли довгі черги з українців за отриманням польського ідентифікаційного номера, обмежена кількість вакансій та труднощі з влаштуванням дітей до шкіл і дитсадків.

Про це йдеться у звіті, створеному Рухом місцевого самоврядування “Так! Для Польщі”, в який входять понад 300 мерів польських міст і містечок, повідомляє міжнародна агенція з працевлаштування Gremi Personal.

“Великі виробничі підприємства, складські приміщення, економічні зони знаходяться за межами великих міст. Рівень життя у них також гідний, а ресурсів для допомоги біженцям — більше. Проте біженці цього не знають і хочуть їхати до Варшави, Кракова чи Гданська, де, на їхню думку, буде легше знайти роботу, і де вже існує велика українська громада”, — стверджує генеральний директор Gremi Personal Томаш Богдевич.

Доступність вакансій, на думку експерта, є ключовим чинником, оскільки праця дає відчуття фінансової безпеки біженцям, які не хочуть залежати лише від доброї волі поляків.

Крім того, на польському ринку праці з’явилася сьогодні велика кількість жінок, більшість з яких не володіють польською мовою на комунікативному рівні.

Але проблема не обмежується пошуком підробітків для жінок з України. Раніше у Польщі доводилося мати справу з економічною міграцією — передбачуваною та контрольованою ринковими механізмами попиту та пропозиції, нинішня її хвиля — раптова та хаотична. Зрештою роботодавці можуть зіткнутися з високою плинністю кадрів.

У галузях, найбільш відкритих для найму іноземців, таких як виробництво харчових продуктів, логістика, готельний бізнес та ресторани, попит на іноземних робітників часто буває змінним та сезонним. У цих галузях очікується високий попит на працівників найближчим часом, але в другій половині року він традиційно падає.

Нагадаємо, згідно з останніми даними польської прикордонної поліції, близько 13 тис. людей повернулися до України 29 березня. А днем ​​раніше кордон перетнули 12 тис. громадян.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram