Новини
18 Травня 2023
398

В Україні з’являться нові лісові комплекси дозвілля

Планується побудувати понад 120 таких місць відпочинку

В Україні стартує масштабна програма створення лісових рекреаційних пунктів. Цього року ДП “Ліси України” планує побудувати понад 120 об’єктів по всій країні.

“Із них майже два десятки — це комплекси дозвілля з повною інфраструктурою, водою та електроенергією. Де в наявності увесь необхідний інвентар, заготовлені дрова. Де є не лише спортивні та дитячі майданчики, але й облаштовані екостежки для безпечної подорожі мальовничими місцями. Де можна скуштувати все, чим багатий український ліс: ягоди, мед, соки, трав’яні чаї. Де, окрім організації дозвілля, є просвітницька та культурна складова, можливість організації екологічних навчальних програм та екскурсій”, — написав в.о. генерального директора ДП “Ліси України” Юрій Болоховець.

Загальна сума інвестицій у проєкт становить понад 100 млн грн.

Це перша в історії українського лісового господарства програма розвитку рекреації всеукраїнського рівня. Раніше влаштуванням майданчиків для дозвілля займались лісгоспи.

Програмою передбачено 5 класів осередків дозвілля: від невеличких найпростіших до комплексів з повноцінною інфраструктурою.

“Проєктування триватиме за модульним принципом на основі типових малих архітектурних форм. В залежності від класу того чи іншого пункту обираються конкретні модулі. Це мінімізує витрати, бо замовляти однотипні конструкції дешевше. Це спрощує обслуговування. Це гарантує довговічність і безпечність конструкцій”, — пояснив Болоховець.

Пілотний проєкт із будівництва типових малих архітектурних форм запускається на базі Столичного лісового офісу.

Розміщувати нові рекреаційні пункти збираються на локаціях неподалік основних автошляхів — там, де люди зазвичай шукають місце, де залишити автомобіль, щоб знайти мальовничу галявину для пікніка або відпочинку на природі.

На даний час філії ДП “Ліси України” вже проводять роботи з розчищення та облаштування ділянок під будівництво, проведення комунікацій. Уперше великі рекреаційні центри з повним комплексом інфраструктури з’являться у східних та південних регіонах.

“Наразі ми вкладаємо власні фінансові ресурси, бо віримо у цей проєкт, знаємо, що цей формат працює та дає результат. Проте вже починаємо пошук зовнішніх інвестицій, взаємодію з міжнародними партнерами України. Бо це проєкт не про організацію відпочинку, а про порятунок лісів і збереження життя та здоров’я людей”, — зазначив Болоховець.

Термін окупності великого об’єкта з повною інфраструктурою становить 5-6 років.

Якщо говорити про невеличкі пункти (1-2 класу) з мінімальним переліком обладнання та без додаткових послуг, то їхня економічна модель ще обговорюється.

Нагадаємо, найпопулярніші туристичні місця 2023 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram