Новини
1 Липня 2021
1 260

В Україні запустили ринок землі

Предметом продажу стануть 27 мільйонів гектар паїв

Ілюстративне фото

З 1 липня 2021 року набирає чинності закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, який Верховна рада ухвалила в березні 2020 року.

На першому етапі реформи купувати та продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни України, одна фізична особа зможе мати в розпорядженні не більше ніж 100 га. Право купувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року отримають юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, при цьому кінцевий бенефіціар одного або декількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше ніж 10 тис. га.

Наразі закон забороняє покупку землі іноземцями, питання її продажу особам без українського громадянства та іноземцям може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі. Крім того, покупка землі забороняється членам терористичних організацій і представникам країни-агресора.

За даними заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, держава припинятиме їх спроби скуповувати землю через підставних осіб-громадян України за допомогою Служби безпеки України (СБУ) і Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“У разі фіксації факту земельних махінацій представниками терористичних організацій і країни-агресора держава має намір вилучати куплені ними земельні ділянки”, — йдеться у повідомленні.

За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, завдяки відкриттю ринку землі в Україні вартість земельних ділянок зросте, як мінімум, удвічі протягом найближчих 3-5 років.

Деталі угод купівлі-продажу землі сільгосппризначення є предметом перемовин між її учасниками, при цьому закон забороняє до 2030 року продавати землю дешевше її нормативної грошової оцінки (НГО). Верховна Рада 2018 року продовжила до 2023 року період, протягом якого не проводитиметься індексація НДО сільгоспугідь для економії коштів аграріїв.

16 червня 2021 року Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою нотаріуси для укладення угод із землею встановлюватимуть особу фізособи-покупця ділянки або кінцевого бенефіціара юрособи-покупця, перевірятимуть наявність введених відносно покупця санкцій, його приналежність до фінансування тероризму. Також вони уповноважені встановлювати загальну площу земельних ділянок у власності покупця для недопущення перевищення встановлених державою лімітів.

Власнику земельної ділянки для продажу необхідно мати кадастровий номер ділянки, зареєструвати право власності на неї, а також мати виписку з Держреєстру прав власності в паперовому або електронному вигляді. При цьому для реєстрації права власності даній особі знадобиться:

• копія й оригінал паспорта та ідентифікаційного номера;

• виписка з Державного земельного кадастру;

• квитанція про сплату адміністративного збору;

• документи, що підтверджують право на ділянку (державний акт на право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, рішення суду або свідоцтво про право на спадщину).

Учасникам угоди з купівлі земельної ділянки необхідно оплатити 5%-й податок на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Податки та збори розраховуватимуться від зазначеної в договорі купівлі-продажу вартості ділянки, яка не може бути нижчою за її НДО, розрахованої уповноваженим органом.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення мають орендарі даної ділянки, а також особи, які володіють спецдозволом на видобуток копалин загальнодержавного значення, якщо ці надра знаходяться на вказаній земельній ділянці.

Земельні ділянки, що перебувають у приватній власності можуть відчужуватися тільки за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, спадкового договору, шляхом внесення покупця до статутного капіталу, або в результаті стягнення в судовому порядку.

Ділянки, що знаходяться на праві емфітевзису можуть бути відчужені лише на користь другого з подружжя, родичів (дітей, батьків), рідних братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, бабусі, онуків, правнуків, рідних дядьки й тітки, племінниці й племінника, пасинка, падчерки, вітчима, мачухи.

При цьому земельні ділянки, що знаходяться в оренді можуть бути продані її власником, але з дотриманням переважного права орендаря на їх купівлю. Землевласник зобов’язаний в письмовій формі повідомляти орендаря про намір продати ділянку із зазначенням її ціни та умов продажу, завдяки чому власник може продати ділянку третій особі тільки після офіційної відмови орендаря від продовження договору оренди.

Переважне право покупки ділянки зберігається за орендарем, навіть якщо земля продається на аукціоні: землевласник може продати ділянку іншій особі, тільки якщо вона запропонує вищу ціну, яку орендар відмовиться платити.

Згідно зі змінами, внесеними законопроєктом №2195 до Земельного кодексу, організатори продажу й оренди земельних ділянок зобов’язані проводити торги в електронній торговій системі, що робить неможливими будь-які незаконні контакти між його організаторами та учасниками, дозволяє громадськості контролювати хід електронних аукціонів в режимі онлайн, а також збільшує обсяг гарантійних внесків для учасників торгів.

Земельні торги проводитимуться відповідно до договору між організатором торгів і оператором електронного торговельного майданчика. Організатор, який ухвалює рішення про їх проведення, вказуватиме стартову ціну лота, термін та інші умови користування земельною ділянкою, а також уповноважену ним особу для укладання відповідного договору.

За підсумками аукціону з учасником, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку або вищу плату за користування нею, укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, прав на здійснення забудови або емфітевзису земельної ділянки.

Обсяг винагороди оператору електронного майданчика, порядок його сплати й повернення, а також інші деталі організації земельних торгів надалі визначатимуться Кабінетом міністрів України в установленому порядку. Площа, яка виставляється на електронні торги земельних ділянок державної або комунальної власності не перевищуватиме 20 га.

Відкриття ринку землі не передбачає скасування безоплатної приватизації земельних ділянок у державній та комунальній власності. Безоплатна передача земельних ділянок громадянам можлива для ведення фермерського господарства — в установленому законодавством обсязі частки (паю).

Для ведення особистого селянського господарства він не може перевищувати 2 га; для ведення садівництва — не більше ніж 0,12 га; як присадибна ділянка в селах — не більше ніж 0,25 га, в селищах — не більше ніж 0,15 га, в містах — не більше ніж 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше ніж 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більше ніж 0,01 га. Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян допускається один раз з кожного виду використання.

Згідно з даними міністра агрополітики Романа Лещенко, з 60,4 млн га загальної площі України обробляються 41,3 млн га, з них 33,1 млн га зайняті під ріллю, 5,3 млн — під пасовища, 2,3 млн — під сінокоси, 0,85 млн га — під багаторічні насадження.

При цьому держава передала у 2018-2019 роках об’єднаним територіальним громадам 1,7 млн ​​га земель сільгосппризначення, у 2020-2021 роках — 2,3 млн га, тоді як на балансі держави залишилося 0,75 млн га земель державної форми власності на акті постійного користування.

Предметом продажу після запуску земельної реформи стануть 27 млн ​​га земельних ділянок (паїв), розподілених серед 6,9 млн працівників колгоспів і колгоспних пенсіонерів після розвалу СРСР.

Нагадаємо, президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса та співзасновник monobank, бізнесмен Дмитро Дубілет оголосили про запуск онлайн-маркету землі “Доброзем”, який розпочне свою роботу з 1 липня поточного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram