Новини
24 Лютого 2021
584

В Україні з 24 лютого набув чинності другий адаптивний карантин — що потрібно знати

В Івано-Франківській області через збільшення кількості інфікованих введено нові додаткові обмеження

У середу, 24 лютого, в Україні почали діяти нові правила другого адаптивного карантину — відповідну постанову №104 Кабінет міністрів ухвалив 17 лютого. Згідно з нею майже вся Україна потрапляє спочатку до жовтої карантинної зони, в якій діятиме 20 обмежень. Відтепер забороняється:

1. Знаходитися в громадських місцях без маски або респіратора, які закривають ніс та рот.

2. Виходити на вулицю без документів, що засвідчують особу.

3. Самовільно залишати місця ізоляції або обсервації.

4. Іноземці та особи без громадянства зможуть в’їхати на територію України тільки зі страховим полісом, що покриває витрати на лікування коронавірусу та/або обсервацію в Україні в період перебування цих осіб на її території.

5. Іноземцям та особам без громадянства можна буде перетинати КПВВ на лінії розмежування з окупованими територіями Донецької та Луганської областей та на адмінкордоні з окупованим Кримом тільки зі страховим полісом, що покриває витрати на лікування коронавірусу та/або обсервацію.

6. Масові заходи (культурні, спортивні, розважальні, соціальні, релігійні, рекламні, наукові, освітні, професійні, тематичні та інші) можна буде проводити за умови, що на кожну людину припадатиме чотири квадратних метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на вулиці), або із заповненістю не більш ніж 50% місць у залі.

“Зокрема, не більше ніж 50% місць повинно бути заповнене на офіційних спортивних змаганнях або матчах професійних команд з ігрових видів спорту. Понад 50% місць можна заповнювати тільки на заходах, необхідних для забезпечення роботи органів державної та місцевої влади”, — зазначається у документі.

7. У кінотеатри можна допускати глядачів тільки за умови, що буде зайнято не більше ніж 50% місць у кінозалах. Таке ж правило діє на всі інші культурні заходи.

8. Пасажири у громадському транспорті обов’язково повинні бути в захисних масках або респіраторах. Їх кількість не повинна перевищувати число місць для сидіння.

9. Забороняється проводити дискотеки й організовувати в ресторанах, кафе та інших закладах громадського харчування банкети, свята, майстер-класи та інші подібні заходи. Також буде заборонена робота нічних клубів.

10. Кафе, буфетам, барам, їдальням, кафетеріям та іншим закладам громадського харчування можна буде працювати з 7:00 до 24:00. Після 24:00 у таких закладах буде дозволена тільки робота на винос.

11. У закладах громадського харчування відстань між столиками повинна бути не менше, ніж два метри, а за кожним столиком повинно перебувати не більше чотирьох осіб, без урахування дітей віком до 18 років.

12. Усім суб’єктам господарювання можна буде працювати, тільки якщо вони:

• нанесуть маркування для клієнтів, які стоять у черзі, що дозволяє дотримання дистанції не менш ніж 1,5 м;
• забезпечать працівників засобами індивідуального захисту від COVID-19, зокрема масками або респіраторами, і контролюватимуть їх застосування;
• обслуговуватимуть лише покупців у масках або респіраторах, крім обслуговування на відкритому повітрі, наприклад, через вікна видачі або на літніх терасах;
• забезпечать централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери.

13. Розміщувати людей дозволено тільки готелям, санаторіям, соціальним центрам і реабілітаційним установам. Робота хостелів буде заборонена.

14. Забороняється відвідувати навчальні заклади, якщо в них понад 50% учнів/студентів або персоналу знаходяться на самоізоляції через контакт з людиною з підтвердженим коронавірусом.

15. Свята, спектаклі або концерти в навчальних закладах можна буде проводити тільки за участю учнів або студентів з однієї групи або класу. Присутність на них глядачів забороняється.

16. Планова госпіталізація буде дозволена тільки в наступних випадках:

• надання медичної допомоги при ускладненому перебігу вагітності та пологів;
• надання медичної допомоги породіллям, новонародженим і вагітним;
• надання медичної допомоги пацієнтам з онкологічними або пульмонологічними (легеневими — Ред.) захворюваннями в спеціалізованих відділеннях;
• надання паліативної медичної допомоги в стаціонарах;
• надання планової медичної допомоги в закладах охорони здоров’я національного рівня, які надають високоспеціалізовану (третинну) медичну допомогу;
• інші невідкладні й термінові госпіталізації, якщо в результаті їх відстрочки є значний ризик для життя та здоров’я людей.

17. Спортивні зали та фітнес-центри повинні обмежити кількість відвідувачів так, щоб на кожну людину було відведено 10 кв. м площі. У басейнах має бути не більше чотирьох осіб на одній доріжці на індивідуальному занятті або шести — на груповому тренуванні.

18. Забороняється відвідування:

• пунктів тимчасового тримання осіб;
• пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства;
• пунктів тимчасового розміщення біженців.

Винятком є ​​відвідування особами, які надають правову допомогу тим, хто знаходиться в цих пунктах.

19. Заборонено відвідувати установи соціального захисту стороннім. Такі установи зможуть відвідувати лише родичі та законні представники, але не частіше, ніж раз на тиждень.

20. Забороняється надавати засудженим дозволу на короткочасні виїзди за межі установ виконання покарань, відвідування колоній та слідчих ізоляторів представниками об’єднань громадян і благодійних організацій. Засудженимта особам, узятим під варту, заборонять надавати побачення, виключення робитимуть тільки для їхніх родичів та адвокатів.

При цьому в Івано-Франківській області, яка з початку місяця лідирує в Україні за показником добового числа нових хворих на коронавірус, місцева комісія з ТЕБ і НС з 22 лютого ввела ряд додаткових обмежень, які повинні діяти до 28 лютого.

У цей період в області:

• закладам громадського харчування можна працювати тільки на винос;
• заборонена робота розважальних закладів, нічних клубів, кінотеатрів і спортивних залів;
• заборонено проводити культурні та релігійні заходи;
• школярів 5-11 класів відправили на дистанційне навчання (1-4 класи та дитячі садки працюють у звичайному режимі).

Але роботу громадського транспорту в області не зупинено. Також дозволена робота невеликих промислових магазинів — з дотриманням карантинних обмежень.

Нагадаємо, наприкінці минулого року було ухвалено рішення ввести в Україні з 8 до 24 січня посилений карантин. На той час дозвіл на роботу отримали тільки продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори та готелі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram