Новини
3 Червня 2021
1 013

В Україні ухвалили закон про податок на Google, Apple і Netflix

У такий спосіб влада планує збільшити доходи до державного бюджету

Верховна Рада України у четвер, 3 червня, ухвалила в другому читанні проєкт змін до Податкового кодексу, що передбачає введення податку на додану вартість (ПДВ) для операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам в Україні. Відповідний проєкт закону №4184 підтримали 283 народних депутатів.

Закон спрямований на збільшення доходів державного бюджету від ПДВ завдяки залученню до оподаткування ПДВ нерезидентів, які надають фізособам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Крім того, документ спрямований на створення сприятливих умов ефективного адміністрування для бізнесу та держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Зокрема йдеться про введення податку на придбання громадянами України послуг, що надаються такими технологічними компаніями як Apple, Google, Microsoft, Netflix, Wargaming, Bloomberg, Alibaba, Booking та інших. Після ухвалення закону вони зобов’язуватимуться заплатити ПДВ з реалізованих в Україні підписок на послуги або реклами.

Закон виключає норму з Податкового кодексу, згідно з якою резиденти під час виплати нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні платити податок за ставкою 20% суми таких виплат власним коштом.

Також закон звільняє від сплати ПДВ постачання електронних послуг шляхом надання доступу до електронних освітніх ресурсів у межах надання освітніх послуг.

І визначає поняття “електронні послуги”, встановлює правила визначення місця постачання електронних послуг (В2С), встановлює спрощену процедуру реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів, яка може проходити віддалено в електронній формі на спеціальному вебсайті.

Також нерезиденти звільняються від зобов’язання реєструвати податкові накладні. При цьому, передбачена сплата податків для нерезидентів в іноземній валюті.

Закон враховує нерезидентів до переліку осіб, які реєструються платниками ПДВ.

Тим часом Google планує утримувати податки США з доходів авторів YouTube. За недотримання нових правил розмір ставки для авторів з України доходитиме до 24%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram