Новини
10 Лютого 2022
504

В Україні рівень тіньової економіки за 9 місяців 2021-го скоротився до 31% ВВП

Незначне скорочення відбулося на фоні адаптації бізнесу до роботи в непрогнозованих умовах карантину

Рівень тіньової економіки в Україні в січні-вересні 2021 року становив 31% ВВП, що на 1 п.п. менше проти показника відповідного періоду 2020 року, повідомляє Міністерство економіки на сайті з посиланням на попередні розрахунки.

“За попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки в січні-вересні-2021 становив 31% від обсягу офіційного ВВП, що на 1 п.п. менше за показник відповідного періоду 2020 року”, — зазначають у міністерстві.

Незначне скорочення рівня тіньової економіки відбулося на фоні адаптації бізнесу до роботи в непрогнозованих умовах під час карантинних обмежень, пояснили у Мінекономіки.

Згідно з його матеріалами, два класичні методи зафіксували зростання рівня “тіні” за підсумками дев’яти місяців: за електричним методом — на 2 п.п., до 27% ВВП, за монетарним — на 1 п. п., до 32% ВВП.

За електричним методом тенденція до зростання рівня тіньової економіки зберігалася на фоні зростання попиту на енергетичні ресурси та нарощування економічної активності, зростання внутрішнього інвестиційного попиту та збереження сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках, порівняно високих темпів зростання таких енергомістких галузей, як металургія і машинобудування.

Щодо монетарного методу, то міністерство допускає, що за нових моделей споживчої поведінки сформувалися нетрадиційні безготівкові канали тінізації, які наразі не охоплюються повною мірою цим методом розрахунку.

Водночас метод “витрати населення, роздрібний товарообіг і послуги” показав скорочення “тіні” на 2 п.п. — до 21% ВВП, а метод збитковості підприємств — на 11 п. п., до 21% ВВП.

Однак міністерство допускає, що метод “витрати населення” не охоплює “тіньові” інтернет-майданчики, які через карантинні обмеження замістили неорганізовані точки фізичної торгівлі.

Серед факторів, які стримують детінізацію, міністерство назвало низький рівень захисту власності, недостатній рівень захисту інтелектуальної власності, високий рівень корупції, недосконалість судової системи та наявність у країні непідконтрольних територій.

Нагадаємо, згідно з попередньою оцінкою Державної служби статистики, ВВП України в четвертому кварталі 2021 року зріс на 5,9% проти четвертого кварталу 2020 року після зростання на 2,7% у третьому кварталі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram