Новини
24 Березня 2021
757

В Україні планується збільшення прожиткового мінімуму на 25%

У Мінсоцполітики мають намір зробити це до 2024 року

Міністерство соціальної політики України розробило дорожню карту для збільшення розміру прожиткового мінімуму та наближення до реальної величини. Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Наразі розроблено низку урядових законопроєктів, які схвалено урядом та подано до Верховної Ради України, щодо використання прожиткового мінімуму виключно для розрахунку основних соціальних гарантій: мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги, яка є для людини основним джерелом доходів.

У Мінсоцполітики також наголошують, що водночас жодна з соціальних виплат, які сьогодні отримують громадяни, не буде зменшена.

Наразі до прожиткового мінімуму “підв’язані” понад 150 соцвиплат, для розрахунку яких будуть запроваджені базові величини. Йдеться про надбавки до пенсії або державної соцдопомоги, стипендії та одноразові соціальні виплати.

Прожитковий мінімум для розрахунку пенсій, мінімальної заробітної плати тощо збільшать на 25% до 2024 року. Загалом міністерство планує робити це поступово — так, наступного року показник має зрости на 14%, а у 2023-му — на 15%.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла держбюджет на 2021 рік. Згідно з документом прожитковий мінімум встановлюється обсягом 2,189 тис. грн (на 1 січня 2021 року). З 1 липня він збільшиться до 2,294 тис. грн, а з 1 грудня — до 2,393 тис. грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram