Новини
22 Січня 2021
709

В Україні можуть з’явитися два фонди з частками великих держпідприємств для ІРО

Очікуваний ефект від їх запуску перевищує 1% ВВП

Офіс Національної ради при президенті України пропонує створити Державний фонд фондів і Національний інвестиційний фонд (НІФ) з частками великих державних підприємств для проведення ІPO, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на керівника Офісу Ольгу Магалецьку.

“Серед ініціатив, які пропонується розглянути для Національної економічної стратегії України, — створення Національного інвестиційного фонду для трансформації державних підприємств, пакети акцій яких будуть в його управлінні, в ефективні та прибуткові компанії, а також Державного фонду фондів. Він активізує розвиток індустрії інвестиційних фондів”, — зазначила вона, презентуючи напрацювання Офісу для Національної стратегії до 2030 року.

І додала, що очікуваний ефект від запуску Держфонду фондів перевищує 1% ВВП.

Як пояснює пані Магалецька, Держфонд фондів інвестує в інші фонди замість безпосереднього інвестування в акції та облігації компаній. Механізм роботи — фінансування інвестиційних фондів, які вже отримали інвестиції від обмеженого переліку першокласних іноземних інвесторів, як ЄБРР і IFC.

“При цьому первинним капіталом Держфонду фондів виступить державний бюджет України (10-20%) і міжнародні фінансові організації (80-90%)”, — наголосила вона.

Раніше уряд країни розглядав можливість створення “фонду фондів” для підтримки українських стартапів на умовах державно-приватного партнерства. Однак замість цього у 2019 році Мінфін запустив Український фонд стартапів.

Що стосується НІФа, то в його управління пропонується на першому етапі передати акції 10-15 великих держпідприємств, надалі ця кількість може бути збільшена.

За словами Магалецької, основне завдання такого інвестфонду — підвищення ефективності держпідприємств через корпоратизацію управління. Зокрема, НІФ зможе призначити своїх представників до наглядових рад компаній. Завдання вищого рівня — підготовка підприємства до первинного розміщення його акцій на біржі.

Раніше глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв пропонував створити Національний інвестиційний фонд, до якого увійдуть міноритарні пакети близько 20-30 стратегічних підприємств.

“IPO цього фонду підвищить інвестиційну привабливість України, забезпечить передумови для успішного виходу на IPO цих компаній”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, влітку позаминулого року в Україні запустили Фонд стартапів на 390 млн грн. На фінансування українських стартапів Кабмін виділив 440 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram