Новини
1 Серпня 2019
930

В Україні імпорт агропродукції збільшено до $2,8 млрд

Найбільшими постачальниками були Польща – закуплено продукції на $297 млн та Німеччина – $237 млн

З початку 2019 року імпорт аграрної продукції в Україну збільшився на 7,5%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить $2,8 млрд, повідомляє УНІАН, посилаючись на прес-службу Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

За словами Миколи Пугачова, заступника директора Інституту аграрної економіки, основними постачальниками агропродовольчої продукції до України в першому півріччі поточного року були держави Європейського Союзу. “На них припадає близько половини імпортного постачання. Зокрема, за перше півріччя Україна закупила в ЄС сільгосппродукції на суму $1,4 млрд”, – зазначив він.

Крім того, у січні-червні Україна закупила продовольства в Азії на $508 млн, що становить 17,8% у загальній структурі аграрного імпорту, у країнах Латинської Америки – на $231 млн (8,1%), у країнах Африки – на $148 млн (5,2%).

“Загалом найбільшими постачальниками агропродовольчої продукції до України в січні-червні були Польща, де Україна закупила цієї продукції на $297 млн, Німеччина – на $237 млн, Туреччина – на $172 млн, США – на $153 млн, Франція – на $147 млн, Італія – на $144 млн, Нідерланди – на $113 млн, Норвегія – на $92 млн та Іспанія – на $85 мл”», – повідомили у прес-службі.

На думку експертів, сумарно ці країни забезпечують понад 50% вартості вітчизняного аграрного імпорту. Також у прес-службі додали, що товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україні вже кілька років поспіль залишається незмінною.

“При цьому характерною ознакою першого півріччя 2019 року стало зростання вартості закупівлі на всіх ключових імпортних товарах, крім насіння олійних культур. Значна частина закупівель закордонних харчових продуктів припадає на рибу, ракоподібних та молюски, імпорт яких за шість місяців становить $284 млн. Зокрема, мороженої риби Україна закупила на $174 млн”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, у звітному періоді Україна здійснювала значні закупівлі цитрусових, бананів і горіхів – на $278 млн; насіння олійних культур – на $231 млн; тютюнових виробів – на $206 млн; алкогольних напоїв – на $186 млн; какао-продуктів та шоколаду – на $137 млн. Різних продуктів, серед них екстрактів, концентратів і готових соусів Україна закупила на суму $197 млн.

Зазначається, що сукупно всі ці товари утворюють понад 53% вартості українського імпорту сільгосппродукції.

Раніше Investory News писали, що цього року імпорт огірків і томатів став рекордним за останнє десятиріччя – всього було імпортовано 7 тис. тонн огірків та 55 тис. тонн томатів. А от постачання томатів за кордон з початку року становить всього 0,97 тис. т, що втричі менше ніж минулого сезону. При цьому експорт огірків також зменшився – майже у два рази, у порівнянні з 2018 роком, і за 6 місяців поточного року склав 1,3 тис. т.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram