Новини
21 Грудня 2021
579

В Україні цього року зібрано рекордний врожай

Лідерами по намолоту зерна є Вінниччина, Чернігівщина, Полтавщина й Одещина

Україна завершує цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур рекордом у понад 106 млн т. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

“30-й рік незалежності України отримав ще одну історичну подію: безпрецедентний рекорд врожаю. Ми завершуємо цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур рекордом у понад 106 млн т, перевищивши свій прогноз. Це абсолютний максимум за всю історію нашої держави”, — зазначив Роман Лещенко.

За його словами, зернових та зернобобових було зібрано понад 84 млн т, олійних культур — 22,6 млн т. Зокрема, серед зернових культур: пшениці — 32,4 млн т, ячменю — 10 млн т, гречки — 110 тис. т; зернобобових: гороху — 581,5 тис. т, проса — 191 тис. т, кукурудзи — 40 млн т. А також олійних культур: соняшнику — 16,3 млн т, сої — 3,4 млн т, ріпаку — 2,9 млн т.

Лідерами по намолоту зерна є Вінниччина, яка намолотила 6,7 млн т зерна, Чернігівщина — 6,2 млн т, Полтавщина — 5,7 млн т й Одещина — 5,2 млн т, а за урожайністю Хмельниччина із показником 87,1 ц/га.

Міністр зауважив, що рік виявився рекордним не без урахування сприятливих ґрунтово-кліматичних умов, але й завдяки державній допомозі аграріям. “Завдяки ініційованій президентом України програмі “Доступні кредити 5–7–9%” аграрії отримали понад 30 млрд грн кредитів на максимально вигідних умовах”, — наголосив він.

І додав, що з наступного року запускається Фонд часткового гарантування кредитів, який дозволить профінансувати саме малих аграріїв, що обробляють до 500 га, на 24 млрд грн у рік. “Раніше їм був закритий доступ до кредитування. Механізми кредитування будуть подібні до тих, які передбачені програмою “5–7–9%”, — розповів Роман Лещенко.

Зазначається, що цього року було розпочато іригаційну реформу і найближчими днями Мінагрополітики спрямує перші виплати аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури.

“На самому початку наступного року ми плануємо ухвалити в другому читанні законопроєкт про об’єднання водокористувачів, який стане запорукою сталого розвитку галузі, масового притоку приватних інвестицій у зрошення. Як результат, у п’ятирічній перспективі, а може й раніше, рекордні врожаї стануть для нас звичною практикою”, — пояснив міністр.

І підкреслив, що у продовження сталого розвитку сільського господарства 2022 року повноцінно функціонуватиме електронний державний реєстр дотацій та агрострахування.

Раніше Investory News писали, що врожай соняшнику цьогоріч може перевищити 15 млн т. Аналітики впевнені, що це дозволить стримати подальше зростання цін на соняшникову олію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram