Новини
9 Квітня 2021
1 019

В Україні частково легалізували використання медичного канабісу

До списку не увійшов препарат “Епідіолекс” — ліки проти епілепсії, які потребують 18 тисяч дітей

Кабінет міністрів України ухвалив постанову №324, згідно з якою деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Документ від 7 квітня 2021 року опубліковано на урядовому порталі.

У ньому зазначається, що до речовини ізольованового канабідіолу (ізоляту канабідіолу) цією постановою заходи державного контролю не встановлюються.

“Обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, що імітує дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів”, — йдеться у документі.

Як зазначає Українська Правда, минулого року нардепи публічно оголосили, що законопроєкт з легалізації медичного канабісу не потрібен. Для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин до списку контрольованих.

Наразі у постанові зазначено два препарати на основі канабісу:

• “Набілон” — застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти та блювоти);

• “Набіксімолс” (“Сатівекс”) — для зняття спазмів м’язів при розсіяному склерозі.

За словами голови благодійної організації “100% життя” Дмитра Шерембея, препарати які включені до цього переліку коштують дорого — $2055 та $640 відповідно. При цьому до короткого списку не увійшов препарат “Епідіолекс” — це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тис. дітей в Україні.

Медичний канабіс — це лікарський засіб, який має знеболювальний, релаксуючий та протисудомний ефекти. Такі пігулки, суспензії, спреї або суцвіття застосовуються лише за призначенням лікаря.

Як зазначає видання, наразі кількість хворих в Україні, яким потрібні препарати на основі медичного канабісу, становить 2 млн осіб.

Раніше Investory News писали, що у Мексиці повністю легалізували використання марихуани. Громадяни країни старше 18 років зможуть, зокрема, мати її при собі до 28 гр.

Про п’ять найпривабливіших компаній для придбання акцій у галузі медичного канабісу можна прочитати в матеріал Investory News “Канабіс як світова інвестиційна ідея”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram