Новини
9 Вересня 2020
1 078

В Україні буде створено Національний оператор ринку тютюнових виробів

Пілотний проект Оператора буде реалізований у строк до кінця 2021 року

Кабінет міністрів України (КМУ) в середу схвалив розпорядження про реалізацію пілотного проекту “Національний оператор на ринку тютюнових виробів” з триденним доопрацюванням.

Згідно з проектом розпорядження, Національним оператором може бути юридична особа будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, яка має ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами, яка відповідає критеріям.

Національний оператор здійснює свої функції строком не менше п’яти років з дати, коли дане розпорядження набере чинності.

Критерії для визначення Національного оператора:

• не менше п’яти років досвіду у галузі оптової торгівлі тютюновими виробами на ринку України;

• не менше п’яти років досвіду співпраці з виробниками/імпортерами тютюнових виробів у рамках договорів поставки/купівлі/продажу тютюнових виробів;

• більш ніж половина посадових осіб, які виконують функції виконавчого органу, повинні мати не менше п’яти років досвіду роботи на ринку тютюнових виробів;

• не менше п’яти років досвіду застосування системи track & trace.

Крім того, критерії передбачають, що:

• Національний оператор на ринку тютюнових виробів повинен протягом трьох років значитися у Реєстрі великих платників податків;

• протягом останніх трьох років повинен був проводити незалежний аудит фінансової звітності та не мати податкового боргу;

• протягом останніх п’яти років володіти приміщеннями для зберігання тютюнових виробів у кількості не менше одного місця зберігання в кожній області, кожне з яких площею, що дозволяє забезпечити запас тютюнових виробів на термін не менше ніж 10 календарних днів з розрахунком місячного показника відвантаження в роздріб.

“Національний оператор забезпечує виконання логістично-інформаційної функції при постачанні тютюнових виробів, забезпечує розгортання системи контролю за обігом тютюнових виробів (track & trace), безперебійний обмін інформацією про обіг тютюнових виробів з центральним органом виконавчої влади”, — йдеться у пілотному проекті.

Як повідомила заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді, вказаний документ розроблений Мінекономіки спільно з Мінфіном з метою посилення контролю та вжиття невідкладних заходів для боротьби з ухиленням від сплати податків, контрабандою і контрафактом на виконання доручення прем’єр-міністра Україна, а також за підсумками погоджувальних нарад в СБУ за участю Мінекономіки, Мінфіну, МВС та АМКУ.

Даний пілотний проект буде реалізований у строк до кінця 2021 р.

Нагадаємо, у січні-червні 2020 р. Україна імпортувала тютюну та виробів з нього на суму $243 млн, що на 18% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Як відомо, уряд затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Паперові акцизні марки зміняться. На них буде додано два елементи: QR-код та штрих-код.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram