Новини
15 Травня 2019
911

В Україні 45,7% залізничних колій збиткові

Витрати на їх утримання становлять понад 7,8 млрд грн на рік

Майже половина залізничних колій в Україні — використовуються не на повну, повідомляє прес-служба Укрзалізниці на посилання власного аналітичного дослідження щодо експлуатаційної та економічної ефективності роботи галузі з статичною геоінформаційною візуалізацією.

Збиткова інфраструктура залізниці сьогодні становить 45,7% ділянок, за яку Укрзалізниця отримує 543 млн грн, тоді як витрати на її утримання становлять понад 7,8 млрд грн.

“Дані дозволяють не лише на цифрах, але й візуально оцінити обсяг та розташування малодіяльної інфраструктури, яка створює додаткове фінансове навантаження на галузь та рано чи пізно припинить працювати без співфінансування з боку держави чи місцевої влади”, – пояснив директор Укрзалізниці з економіки та фінансів АТ “Укрзалізниця” Андрій Рязанцев.

На його думку, в умовах відсутності фінансування з державного та місцевих бюджетів – є одним з механізмів стримування зростання тарифів на залізничні перевезення.

“Ми мусимо спільно з органами влади вирішити питання малофукціональної інфраструктури якнайшвидше, оскільки утримувати її коштом Укрзалізниці вже немає можливості. Крім того, вивільнені кошти могли б бути спрямовані на розвиток компанії, у першу чергу на мотивацію праці залізничників”, – зазначив Андрій Рязанцев.

Як відомо, “Укрзалізниця” за підтримки Кабінету Міністрів України своєчасно та в повному обсязі погасила першу частину єврооблігацій на $150 млн та виплатила черговий купонний дохід за ними.

Також, до 1 липня буде розроблена нова концепція тарифоутворення на залізничному транспорті. “Укрзалізниця” провела індексацію тарифів на вантажні залізничні перевезення в межах України на 14,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram