Новини
16 Вересня 2021
969

В ООН прогнозують рекордне за 50 років зростання світової економіки

Коронакриза стала серйознішою, ніж світова фінансова криза 2008 року

Світова економіка за підсумками 2021 року зросте на 5,3% — це найшвидший темп майже за 50 років, йдеться у доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), повідомляє Forbes.

Зазначається, що минулого року світова економіка скоротилася на 3,5%. “Відновлення економіки вкрай нерівномірне у регіонах, секторах і доходах людей”, — зазначають автори доповіді. Наприклад, у країнах з розвиненою економікою клас рантьє пережив бурхливе зростання доходів, тоді як люди з низькими доходами зазнавали труднощів.

“Досягти зростання дозволили витрати держав на підтримку економіки та людей, а також високі темпи вакцинації від COVID-19 у розвинених економіках”, — йдеться у доповіді.

Згідно з прогнозом UNCTAD, 2022 року зростання сповільниться до 3,6%. У цьому випадку сукупне зниження доходів за період 2020-2022 років становитиме близько $13 трлн. “Уповільнення може бути більш різким, ніж очікувалося, якщо влада слідуватиме “помилковим” закликам до жорсткої економії”, — йдеться у доповіді.

Світові доходи як і раніше будуть на 3,7% нижче траєкторії, яка передбачалася до початку пандемії. Світовий обсяг виробництва повернеться до тенденції 2016-2019 років тільки до 2030 року. UNCTAD вважає підйом інфляції в різних країнах тимчасовим і викликаним розбіжністю попиту й пропозиції.

“Це зростання цін може стати приводом для відмови від стимулювальної політики в країнах з розвиненою економікою, але ознак, що це зростання буде стійким, немає”, — зазначено в доповіді.

За оцінкою UNCTAD, світова криза, викликана пандемією коронавірусу, була серйознішою, ніж світова фінансова криза 2008 року. Особливо сильно пандемія позначилася на країнах, що розвиваються, зокрема в Африці та Південній Азії.

“Фіскальні обмеження, відсутність фінансової автономії та складності з отриманням вакцин можуть посилити економічні потрясіння в цих країнах”, — вважає UNCTAD.

Раніше Investory News писали, що для світової економіки все відчутнішою реальністю стає нова загроза — глобальна демографія. У деяких країнах приріст населення досяг мінімальної позначки за десятиліття, а в інших чисельність громадян і зовсім скорочується.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram