Новини
2 Вересня 2020
765

В одній із найбагатших нафтовидобувних держав закінчуються гроші

Вже в листопаді Кувейту може не вистачити грошей на зарплати працівникам державного сектора

Фото: Yasser al-Zayyat

Кувейт, який є глобальною нафтовою державою, опинився на мілині на фоні падіння цін на енергоресурси та зниження доходів від нафти, пише Bloomberg.

Ще у 2016 р. на той момент міністр фінансів Анас аль-Салех (Anas Al-Saleh) попереджав, що економіку країни потрібно терміново диверсифікувати й готуватися до епохи після нафти. Однак тоді його не сприйняли серйозно люди, тому що ще зовсім недавно кувейтцям, які звикли ні в чому собі не відмовляти, здавалося, що нафтове процвітання ніколи не закінчиться.

Чотири роки по тому на фоні різкого обвалу цін на енергоресурси одна з найбагатших держав світу намагається звести кінці з кінцями, пише агенція. Як повідомив нинішній глава Мінфіну Кувейту Барак аль-Шита (Barak Al-Sheetan), вже в листопаді 2020 р. владі може не вистачити грошей на те, щоб виплатити зарплати працівникам державного сектора.

“Одного разу ми прокинемося і зрозуміємо, що витратили всі свої заощадження, але не тому, що не перевірили банківську виписку, а тому що перевірили та не повірили їй. Ми визнали дані банківським збоєм, а потім пішли й просто купили собі останню версію Rolex”, — зазначив глава фірми з політичних і фінансових комунікацій Bensirri Фаваз аль-Сіррі (Fawaz Al-Sirri).

Ситуація у країні ускладнюється політичною кризою, в центрі якої виявилося протистояння парламенту та уряду країни. Законодавці зірвали плани уряду щодо перерозподілу субсидій і випуску держборгу. Ліквідні кошти кабміну фактично вичерпані, і уряд виявився нездатним покрити бюджетний дефіцит, який у 2020 р., як очікується, досягне $46 млрд.

Кувейт не єдина нафтова держава, яка зіткнулася з проблемами у 2020 р. Саудівська Аравія на фоні енергетичної кризи скорочує пільги та вводить нові податки. Так, доходи бюджету країни в другому кварталі впали майже на 50% рік до року.

Бахрейн та Оман, де фінансові резерви менші, нарощують борги й шукають підтримки у заможніших сусідів. ОАЕ намагається диверсифікувати економіку шляхом перетворення Дубая у світовій логістичний і фінансовий хаб.

Раніше Investory News писали, що світові нафтові гіганти через коронавірусну кризу втрачають мільярди. Головними причинами невдачі компанії називаюь пандемію коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram