Новини
15 Березня 2021
855

В небо: Rolls-Royce створив найпотужніший електролітак

Повітряне судно створено за підтримки держави в межах програми досягнення нульового викиду вуглецю до 2050 року

Rolls-Royce переходить у сферу електротранспорту. Британська компанія не збирається конкурувати на переповненому ринку електромобілів. Замість цього вона прагне створити найшвидший у світі електричний літак, повідомляє Observer.

На початку березня Rolls-Royce вперше випробувала свій гвинтовий літак на батареях Spirit of Innovation у Великій Британії. Літак використовує потужність сучасного акумулятора та двигунної системи.

Поки було проведено випробування маневрів на аеродромі, а перший тестовий політ планується виконати вже цієї весни. Електрична трансмісія потужністю 400 кВт у поєднанні з системою акумуляторів здатна розігнати літак до 480 км/год.

Якщо політ пройде успішно, Rolls-Royce досягне нового світового рекорду зі швидкості електричного польоту. Поточний був встановлений німецькою компанією Siemens 2017 року та становить 338 км/год.

Rolls-Royce вирішила завоювати світ авіаперевезень. Назва бренду асоціюється з розкішними седанами, проте компанія відокремила свій автомобільний підрозділ понад 20 років тому. Спочатку створенням машин Rolls-Royce займалася Volkswagen, а тепер ця задача перейшла BMW.

На сьогодні Rolls-Royce є другим за величиною у світі виробником авіаційних двигунів. Розробки компанії використовуються в багатьох повітряних суднах — від найбільшого у світі пасажирського літака Airbus A380 до таких винищувачів, як Eurofighter, Typhoon та F-35.

Ще однією сферою діяльності Rolls-Royce є виробництво ядерних реакторів для електростанцій та підводних човнів.

Rolls-Royce анонсувала концепцію електричного літака Spirit of Innovation у 2019 році. Компанія розглядає його як технологічну основу для транспорту майбутнього, включаючи сектор міського повітряного таксі.

Велика Британія поставила перед собою мету досягти нульового викиду вуглецю до 2050 року. Електричний літак Rolls-Royce розробляється в межах фінансованої державою програми ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight — Прискорення електрифікації польоту).

“Електрифікація польоту — важлива частина нашої стратегії щодо екологічного розвитку, оскільки ми прагнемо позбутися викидів вуглецю до 2050 року, — заявив керівник Rolls-Royce Electrical Роб Уотсон. — Управління Spirit of Innovation є важливою подією для команди ACCEL на нашому шляху до першого польоту і спробі встановити світовий рекорд пізніше в цьому році”.

Нагадаємо, Delfast зібрав $3,4 млн на виробництво електробайків. Український стартап залучив кошти шляхом краудфандингу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram