Новини
25 Квітня 2021
786

В Ісландії почнуть перетворювати вуглекислий газ у камінь

Послуга стане доступна для компаній в Північній Європі з 2025 року

Ісландський стартап Carbfix будує технологічний комплекс під назвою Coda Terminal, куди на спеціально спроектованих судах будуть доставляти вуглекислий газ з європейських країн. Там його перетворять у підземну породу за допомогою технології, яка імітує і прискорює природний процес мінералізації вуглецю, пише Bloomberg.

Стартап Carbfix з Рейк’явіка виловлює і розчиняє CO2 у воді, а потім закачує його під землю. Там вода вступає в реакцію з кальцієм, магнієм і залізом, утворюючи карбонати, що заповнюють порожнечі в підземних породах.

“Інтерес до технології високий, — розповіла Bloomberg гендиректор Carbfix Едда Сіф Пінд Арадоттір. — Всі так чи інакше хочуть скоротити свої викиди вуглецю”. За даними агенції, в ісландський стартап вже інвестував Білл Гейтс.

Послуга стане доступна для компаній в Північній Європі з 2025 року. За оцінками Carbfix, загальний обсяг інвестицій у проект становитиме від €190 до €220 млн, а прогнозований річний дохід при повному завантаженні — від €25 до €45 млн. Для фінансування будівництва стартап залучить зовнішніх інвесторів.

“Цілком очевидно, що без великомасштабного уловлювання та зберігання вуглецю ми не зможемо досягти цілей Паризької угоди, — додала Арадоттір. — Важливо, щоб ми якомога швидше масштабувати різні рішення в цьому секторі”.

За підрахунками компанії, загальні викиди CO2 від її операцій, включаючи доставку газу з Європи, становитимуть від 3% до 6% від загального обсягу, який буде перероблятися технологічним комплексом. Судна, які використовують для транспортування CO2, спочатку будуть працювати на метанолі. Зараз компанія розглядає питання про використання аміаку з нульовим вмістом вуглецю.

Комплекс побудують у місті Страумсвік, поруч з алюмінієвим заводом Rio Tinto, який має промисловий порт, здатний приймати великі судна. Комплекс почне закачувати 300 тис. т CO2 у 2025 році, поступово нарощуючи обсяги. У планах компанії — переробляти 3 млн т CO2 на рік до кінця десятиліття.

Залежно від попиту в країні можуть побудувати нові комплекси для зберігання вуглецю. Арадоттір прогнозує, що уловлювання та зберігання вуглецю може стати основним двигуном ісландської економіки та вийти за межі країни. “Накопичивши тут досвід, ми зможемо побудувати ідентичні або дуже схожі центри в різних частинах світу”, — додала вона.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України пропонує підвищити втричі — з 10 грн до 30 грн за 1 т — ставку екологічного податку на викиди двоокису вуглецю (CO2).

Investory News розбиралися, яким чином цифровізація може вплинути на зміну процесів у природі. Подробиці — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram