Новини
5 Жовтня 2021
771

В Індії почнуть працювати три дні на тиждень

Прихильники такого графіку вважають, що це дозволить працівникам виділяти час на інші заняття, зберігаючи працездатність

Індійський Фінтех-стартап Slice пропонує новим співробітникам працювати три дні на тиждень із зарплатою обсягом 80% від поточної ринкової ставки. Через брак робочої сили в IT-галузі компанії країни змагаються за фахівців. Slice робить ставку на те, що привабливе нововведення дасть йому перевагу перед конкурентами, пише Bloomberg.

Засновник компанії Раджан Баджадж вважає, що триденний робочий тиждень — “безпрограшний підхід”, який дозволяє працівникам виділяти час на інші заняття і захоплення, зберігаючи стабільну зарплату і вигоди офіційної зайнятості.

“Це майбутнє роботи. Люди не хочуть бути прив’язаними до неї. Працівники можуть отримувати зарплату і повний обсяг пільг, працюючи протягом трьох днів на тиждень, а решту часу проводити в гонитві за мрією про стартап, у пошуках співзасновника або в пошуках захоплення, не пов’язаного з роботою”, — заявляє 28-річний Баджадж.

Зараз у Slice працює 450 співробітників, і найближчі три роки компанія планує найняти тисячу інженерів і менеджерів з продукції. Slice оголосив про нові умови роботи 1 жовтня і вважає, що обрав найбільш прийнятний момент: мільйони фахівців готуються повернутися до очної зайнятості після майже двох років віддаленої праці.

Стартап почав роботу у 2016 році й спеціалізується на випуску кредитних карт для індійської молоді. Перша фізична карта Slice, що вийшла у 2019 році, передбачала реєстрацію менш ніж хвилину, кешбек і кілька варіантів оплати. Тільки за вересень 2021 року компанія випустила 110 тис. карт, що зробило її однією з провідних у галузі.

Співробітники, найняті в межах нової “триденної” програми, об’єднаються в команди й будуть працювати над криптовалютними проєктами та продуктами, організованими за принципом “купуй зараз, плати потім” (buy now pay later).

Однак набір персоналу для роботи на таких умовах буде жорстким. “Триденний робочий тиждень дозволяє нам набирати таланти певного калібру, тому що це привілей, що її пропонують навіть великі технологічні компанії, такі як Google та Amazon”, — сказав він.

Компанії експериментують із переходом на коротші робочі тижні вже як мінімум 100 років. Прихильники таких умов роботи посилаються на дослідження, що показують підвищення продуктивності й добробуту співробітників. Однозначна ефективність чотириденного робочого тижня вже спонукала деякі країни, такі як Шотландія та Ісландія, дозволити громадянам працювати менше.

Технологічний гігант Amazon у 2018 році також почав експеримент з чотириденним робочим тижнем, але тільки для обраних співробітників.

Як писали раніше Investory News, у фінському місті Лахті встановлені безплатні станції для віддаленої роботи в природних зонах міста. Місцеві роботодавці ставлять психологічне здоров’я на перше місце.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram