Новини
2 Серпня 2021
742

В Естонії створили назальний спрей від коронавірусу

Хоча з юридичної точки зору це — не ліки або медичний пристрій

Естонські вчені створили спрей від коронавірусу, що захищає від усіх видів штамів, що викликають найбільше занепокоєння, пише портал Postimees.

“Лабораторні дослідження показали, що спрей для носа забезпечує захист як від вихідного Уханського штаму, так і від дельта-штаму індійського походження, а також від британських, південноафриканських і бразильських штамів”, — йдеться в повідомленні.

Науковий директор компанії Icosagen, що займається генною інженерією, Март Устав-молодший (Mart Ustav) повідомив, що лабораторні дослідження на цей момент підтвердили: розроблений назальний спрей однаково добре захищає від усіх штамів коронавірусу, що викликають, на думку ВООЗ, найбільше занепокоєння, зокрема дельта-штамм, який зараз поширюється Естонією.

“Разом з нашою командою ми постійно відстежуємо зміни у вірусі й проактивно тестуємо здатність назального спрею BioBlock нейтралізувати ті штами, які ще не набули широкого поширення”, — розповів Устав.

Як наголошується в повідомленні, рішення, що дозволяє виробляти й продавати BioBlock, було схвалено Департаментом здоров’я на підставі висновку групи експертів з прикордонних продуктів, що складається з фахівців з Департаменту лікарських засобів, Департаменту здоров’я, Департаменту сільського господарства і продовольства та Департаменту захисту прав споживачів і технічного нагляду.

З юридичної точки зору — це не ліки або медичний пристрій, але інформація про продукт і інформація на пакуванні узгоджені як з Департаментом лікарських засобів, так і з Департаментом здоров’я.

Як заявляють розробники, BioBlock — це інноваційний естонський продукт, концепцію якого розробили дослідники Icosagen під керівництвом професора Марта Устава.

Для розробки та продажу BioBlock був сформований консорціум, до якого увійшли вчені та фахівці з Chemi-Pharm, Icosagen, Тартуського університету, Естонського університету природничих наук і OU Teadus ja Tegu. Технологія продукту запатентована.

Назальний спрей BioBlock виробляється і продається компанією Chemi-Pharm.

Як писали раніше Investory News, до кінця 2021 року Україна отримає понад 47 млн доз вакцин проти коронавірусу від різних виробників.

Нагадаємо, 26 липня, парламент Франції ухвалив законопроєкт, що вимагає спеціальних “санітарних пропусків” для відвідувачів ресторанів, здійснення поїздок країною, а також обов’язкових щеплень для всіх медичних працівників.

А от наприкінці травня у Данії запустили цифровий коронапаспорт — документ чинний для поїздок країною та подорожей Євросоюзом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram